c S
Dnevne novosti

Švedska, Etiopija i Bolivija izabrane u Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda

29.06.2016 07:40 NEW YORK,(AFP) UJEDINJENI NARODI, 28. lipnja 2016. (Hina/AFP) - Švedska, Bolivija i Etiopija su u utorak izabrane kao nestalne članice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda glasovanjem u Općoj skupštini.
Još preostaje izabrati dvije nestalne članice za koje su kandidati Italija i Nizozemska s jedne strane i Tajland i Kazahstan s druge. Izabrane zemlje počinju dvogodišnji mandat 1. siječanj 2017. Izbor je organiziran na regionalnoj bazi. Boliviju i Etiopiju je izabrala njihova regionalna skupina i one nisu imale suparnika. One su dobile 183 i 185 glasova, od 193 zemalja članica Skupštine.

Italija, Nizozemska i Švedska se bore za dva mjesta rezervirana za zapadnu Europu. Italija, koja je bila favorit, dobila je  samo 113 glasova, Nizozemska 125, Švedska 134, dok tražena većina iznosi 128 glasova. Kazahstan i Tajland smjeraju mjesto predstavnika regionalnog bloka UN Azija-Pacifik dok se Italija i Nizozemska bore za preostalo jedno od dva mjesta kao kandidati skupine zapadnih i ostalih zemalja, dok je Švedska već izabrana.

Kandidati  moraju uvjeriti dvije trećine zemalja koje glasuju u Općoj skupštini. Vijeće ima 15 članica, od kojih 5 stalnih, SAD, Francuska, Rusija, Kina, Velika Britanija, koje imaju pravo veta. Pet nestalnih članica se bira svake godine. One zasijedaju od 1. siječanj sljedeće godine na dvogodišnji mandat.