c S
Dnevne novosti

EU poručila Britaniji: nema pristupa tržištu bez poštivanja četiriju sloboda

30.06.2016 07:45 BRUXELLES, 29. lipnja 2016. (Hina) - Čelnici 27 zemalja članica, koji su se u srijedu prvi put sastali bez Velike Britanije, istaknuli su da će ta zemlja morati poštovati četiri temeljne slobode ako želi pristup jedinstvenom europskom tržištu.
U izjavi su pozvali Veliku Britaniju da što prije zatraži pokretanje pregovora o uvjetima razdruživanja i istaknuli da se prije službenog zatjeva ne mogu voditi bilo kakvi pregovori. Smjernice za pregovore s Velikom Britanijom definirat će Europsko vijeće."Nadamo se da ćemo u budućnosti imati Ujedinjeno Kraljevstvo kao bliskog partnera. Bilo koji sporazum koji će biti zaključen s Ujedinjenim Kraljevstvom kao trećom zemljom morat će se temeljiti na ravnoteži prava i obveza. Pristup jedinstvenom tržištu zahtijeva prihvaćanje svih četiriju sloboda", kaže se u zajedničkoj izjavi koju su prihvatili čelnici 27 zemalja članica.Oni su se okupili na neformalnom sastanku kako bi razmotrili zajednički odgovor nakon referendumske odluke Britanaca o napuštanju EU-a.

Jedinstveno europsko tržište temelji se na četiri slobode - slobodi kretanja ljudi, kapitala, roba i usluga. Za Veliku Britaniju, koja je i ranije priželjekivala Europsku uniju samo kao jedinstveno tržište nije prihvatljiva sloboda kretanja ljudi, jer žele kontrolirati dolazak radnika iz drugih zemalja članica. Čelnici u izjavi ističu da su svjesni nezadovoljstva ljudi zbog sadašnjeg stanja stvari kako na europskoj, tako i na nacioalnim razinama.

"Europljani očekuju od nas da činimo bolje kada je riječ o sigurnosti, zapošljavanju i rastu kao i nadi za budućnost. Moramo u tome imati rezultate  na način koji nas ujedinjuje, ako ništa zbog interesa mladih. Stoga danas započinjemo s političkim promišljanjem kako bismo dali poticaj daljnjim reformama sukladno Strateškoj agendi i razvoju EU-a s 27 zemalja članica", kaže se u zajedničkoj izjavi. S tim su se ciljem čelnici dogovorili da se ponovno sastanu na neformalnom sastanku u Bratislavi 16. rujna.Vođe EU-a istaknuli su i odlučnost da ostanu ujedinjeni te da se kao  EU suočavaju s izazovima 21. stoljeća.