c S
Dnevne novosti

EU želi ostati u dobrim odnosima s Velikom Britanijom unatoč Brexitu - Juncker

14.07.2016 07:05 PEKING, 13. srpnja 2016. (Hina/AFP), Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker rekao je u srijedu u Pekingu kako se nada da će odnosi između Ujedinjenog Kraljevstva i EU-a ostati "što je moguće bolji" unatoč tome što su Britanci odlučili izići iz EU-a."Podržavam što je moguće bolje odnose s Ujedinjenim Kraljevstvom.

Neću pregovarati s njima tražeći svađu", rekao je novinarima na margini summita EU-a i Kine.No napomenuo je da nikakvih pregovora neće biti, "ni na kakvoj razini", dok London formalno ne aktivira proceduru izlaska iz EU-a."Bez notifikacije o Brexitu nema pregovora", rekao je.

Juncker je to kazao istodobno dok u Londonu od dosadašnjeg premijera Davida Camerona dužnost preuzima nova britanska premijerka Theresa May, koja obećava provesti Brexit.Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk također se zauzeo za očuvanje bliskih odnosa između Bruxellesa i Londona.

"Nakon procedure razdruživanja, Ujedinjeno Kraljevstvo ostat će naš najbliži partner", rekao je na konferenciji za novinare nakon gospodarskog foruma EU-a i Kine. "Europa s 27 članica drugo je gospodarsko područje na svijetu i to će i ostati. Ostat će glavno svjetsko tržište", poručio je tom prilikom Juncker kineskim gospodarstvenicima, zabrinutima zbog Brexita.