c S
Dnevne novosti

Otočni sabor: Stari pravilnik onemogućava otočanima povlašten prijevoz

15.07.2016 07:35 ZADAR, 14. srpnja 2016. (Hina), Otočni sabor upozorio je u četvrtak na konferenciji za novinare u Zadru da otočani po nedavno donesenom zakonu ne mogu ostvariti povlašteni prijevoz jer je i dalje na snazi stari pravilnik.
Prije dva tjedna, posljednjeg dana lipnja, Hrvatska je donijela zakon koji se ne može provoditi. Riječ je o Zakonu o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu koji bi otočanima trebao omogućiti povlašteni prijevoz, ali na snazi je stari pravilnik koji im to zabranjuje, rečeno je na konferenciji za novinare Otočnog sabora. "Dakle, ja bih s Iža, ako imam otočnu iskaznicu, mogao putovati u Preko, Sali, na Vis ili na Lastovo po povlaštenoj tarifi, ali to ne mogu jer otočnu iskaznicu kompjutor ne prepoznaje i kaže da njome ne mogu na drugi otok po povlaštenoj tarifi", objasnio je predsjednik Otočnog sabora Denis Barić.

Upitao je je li zakon jači od pravilnika koji mjerodavni ministar mora uskladiti sa zakonskim odredbama te zašto se zakon donosi ako se ne može provoditi. "Možda zbog mazanja očiju korisnicima, nama otočanima, da vidimo kako oni kao misle na nas, a zapravo trebamo čekati da završi sezona, da se napuni proračun, pa će se onda možda uistinu nešto i promijeniti i primijeniti.

U svakoj ozbiljnoj državi kod donošenja nekog zakona koji ima niže akte (pravilnike) za provedbu odmah se nakon nekoliko dana objavi da se zakon može provoditi u praksi", rekao je Barić. Pozvao je otočane da se strpe jer će, kako je rekao, možda za devet mjeseci tehnički ministar ili neki drugi ministar shvatiti da je Zakon o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu na snazi te da treba donijeti pravilnik kako bi se on provodio.

Otočni sabor upozorava na "još jednu nepravilnost" proisteklu iz Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu, a odnosi se na objavu novoga međunarodnog natječaja za koncesije državnih trajektnih, brzobrodskih i brodskih linija jer sadašnje koncesije vrijede do 31. prosinca 2016., a novog natječaja još nema. Denis Barić obavijestio je novinare i o završetku procedure o zaštiti tradicijskog ribolova na otocima i uz obalu kao nematerijalnoga kulturnog dobra, koju je pokrenula radna skupina sa Sveučilištem u Zadru na čelu.

Slijedi sjednica Povjerenstva za nematerijalnu kulturnu baštinu Ministarstva kulture, kojemu je upućena dokumentacija, a mi se nadamo da će ona donijeti pozitivno rješenje, poručio je Barić.