c S
Dnevne novosti

Osmi Sabor donio 33 zakona, čak 32 po hitnom postupku

18.07.2016 08:00 ZAGREB, 15. srpnja 2016. (Hina) - Osmi saziv Hrvatskog sabora, koji od petka i formalno ne postoji, u 57 radnih dana zasjedao je 278 sati, donio 33 zakona i raspravio 127 točaka dnevnog reda, pokazuje u petak objavljena službena statistika. 
Od 33 donesena zakona čak su 32 donesena po hitnom postupku, 13 ih je usklađeno sa zakonodavstvom EU. Sabor je, osim toga, donio Državni proračun za 2016. godinu, prihvatio ili primio na znanje 174 odluke, 42 izvješća, po jedan plan, mišljenje i zaključak.

Predsjednik Sabora Željko Reiner ocijenio je da osmi saborski saziv nije ispunio očekivano, a to je provedba strukturnih reformi. "Taj saziv Sabora nije učinio ono što smo svi očekivali, a to je da se uistinu provedu prave strukturne reforme, odnosno donesu zakoni koji će ih jamčiti i koji će pokrenuti Hrvatsku daleko brže nego se pokrenula", rekao je u petak Reiner. 

Osim po skromnom zakonodavnom učinku i najkraćem trajanju, sada već bivši Sabor ostat će zapamćen po presedanu da je vladajuća većina srušila svojeg premijera Tihomira Oreškovića. Pamtit će se i po tome što su se HDZ i SDP, koji se rijetko kad dogovaraju, uspjeli u zadnji čas dogovoriti o imenima deset sudaca Ustavnog suda i tako izbjeći ustavnu krizu i omogućiti provedbu novih parlamentarnih izbora. Osmi saziv Sabora ukinuo je ured bivšeg predsjednika države Stjepana Mesića, vratio pokroviteljstvo obilježavanju Bleiburške tragedije koje je dokinula bivša, lijeva parlamentrana vlast. Suprotno najavama, posebice iz Mosta, nije srezao zastupničke beneficije i uveo kažnjavanje njihova nerada.  

Zastupnici su Vladi postavili 155 pitanja, 42 usmeno na Aktualnom prijepodnevu, te 113 u pisanoj formi. Više od polovice svih pitanja, 81, postavili su SDP-ovi zastupnici, rekorder je Željko Jovanović sa 44 pitanja (jedno na sjednici i 43 pisana). Sada već bivša laburistica Nansi Tireli na Vladinu je adresu poslala 14 pitanja, a pet Ivan Vilibor Sinčić, zastupnik Živog zida. Zastupnici su se za riječ javili više od 4500 tisuće puta, najviše da bi replicirali. Mostov Miro Bulj sa 235 javljanja rekorder je na tom polju, slijede ga HDZ-ovi Ivan Šuker (209) i Josip Borić (116), a više od stotinu puta za riječ su se javili i HDZ-ov Goran Marić (111) te SDP-ova Ingrid Antičević Marinović (109). Šef SDP-a Zoran Milanović sa devet javljanja pri dnu je te ljestvice. Klubovi su zatražili 38 stanki, a strankama je izrečeno 12 stegovnih mjera, devet SDP-u i tri nezavisnom Stipi Petrini. 

Saborom je u pola godine prošlo gotovo 15.000 posjetitelja, samo na Dan otvorenih vrata 555. Odluku o svom raspuštanju, koja je stupila na snagu u petak, Sabor je donio 20. lipnja.