c S
Dnevne novosti

EK: Junker nominirao Britanca Juliana Kinga za povjerenika za sigurnost

03.08.2016 07:30 LONDON, 2. kolovoza 2016. (Hina/Reuters/AFP), Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Junker najavio je u utorak da će imenovati Britanca Juliana Kinga povjerenikom za sigurnost, zaduženog za borbu protiv terorizma i organiziranog kriminala, nakon što je njegov prethodnik, također Britanac Jonathan Hill odstupio s te dužnosti nakon Brexita.

Britanski kandidat za Europsku komisiju bit će odgovoran za borbu protiv terorizma i poboljšanje razmjene obavještajnih podataka, rekao je s tim u vezi predsjednik Europske komisije, što je teška zadaća u jeku  terorističkih napada u zapadnoj Europi. "Pozdravljamo tu odluku predsjednika Europske komisije", rekla je glasnogovornica britanske premijerke Therese May.

"Sigurnost je vitalno pitanje za sve države članice i suradnja širom EU može pomoći u boljoj zaštiti svih nas od mnogostrukih prijetnji s kojima se suočavamo".Bivši britanski premijer David Cameron nominirao je Juliana Kinga, britanskog veleposlanika u Francuskoj, za britanskog predstavnika u Europskoj komisiji koji će zamijeniti Jonathana Hilla, koji je dao ostavku nakon što su Britanci 23. lipnja izglasali napuštanje bloka. Komisija, izvršni ogranak EU-a, navela je da će Kingovo sigurnosno područje uključivati uspostavu tijela koje će biti europski odgovor na terorizam, organizirani kriminal i kibernetički kriminal.

U pismu o njegovu imenovanju, Juncker je rekao kako bi želio da King poboljša razmjenu obavještajnih podataka, "uključujući kroz inicijative da razvije europski protuteroristički centar EUROPOL-a  u jaču strukturu i kroz poboljšanje sustava učinkovite i interoperabilne razmjene informacija". Kingovo imenovanje sada mora podržati i Europski parlament. Juncker je razgovarao s Kingom 11. srpnja, i očekuje se da se britanski diplomat pojavi pred parlamentom EU-a početkom jeseni.

King je već obnašao dužnosti u Bruxellesu, poglavito kao predstojnik ureda dvoje prijašnjih britanskih povjerenika, Petera Mandelsona i Catherine Ashton, u razdoblju 2008.-2009. Bio je također i veleposlanik u Irskoj, članici EU-a koja će možda najviše izgubiti nakon Brexita. King je svoje mjesto u Parizu preuzeo prije pet mjeseci.