c S
Dnevne novosti

Britanija pokrenula istragu protiv Airbusa zbog sumnje u korupciju

09.08.2016 07:05 LONDON, 8. kolovoza 2016. (Hina/AFP), Britanski ured za suzbijanje korupcije (SFO) objavio je u nedjelju da je otvorio istragu protiv zrakoplovne grupe Airbus zbog navoda o prijevari, mitu i korupciji.

"Optužbe se odnose na nepravilnosti povezane s neovisnim konzultantima", priopćili su iz SFO-a.Istraga je pokrenuta u srpnju a iz ureda pozivaju sve koji eventualno raspolažu relevantnim informacijama za istragu da im se jave.Glasnogovornica SFO-a napominje da pojedinosti istrage neće biti objavljene dok ne bude podignuta optužnica ili istraga ne bude obustavljena.Iz europskog proizvođača zrakoplova poručuju da znaju za istragu i da surađuju s istražiteljima.

„SFO je izvijestio grupu Airbus da je otvorio kaznenu istragu zbog sumnji o prijevari, mitu i korupciji u poslovanju sa civilnim zrakoplovima, vezano za nepravilnosti kod neovisnih konzultanata", navodi se u Airbusovom priopćenju.„Grupa Airbus nastavlja surađivati sa SFO-om“, poručuju iz Airbusa. Kompanija je u petak obaviještena da je britanski ured za suzbijanje korupcije pokrenuo istragu, kazao je glasnogovornik Airbusa za novinsku agenciju AFP. "Sami smo otkriti taj problem i prijavili ga vlastima“, kazao je Jeremy Greaves.

Europski je zrakoplovni koncern u travnju izvijestio vlasti o nepravilnostima. U istom je mjesecu britanska agencija za kreditiranje izvoza obustavila izvozne kredite Airbusu a njezin primjer slijedile su i Francuska i Njemačka. U Airbusu su tada izrazili nadu da će problem financiranja riješiti u najkraćem mogućem roku.Procjenjuje se da će aktualna istraga britanskog ureda za suzbijanje korupcije potrajati nekoliko godina.

U Financial Timesu smatraju je "teškim udarcem za europskog proizvođača zrakoplova" koju će njegov američki konkurent Boeing nastojati iskoristiti. Airbus je najveći proizvođač komercijalnih zrakoplova u Britaniji. Prošlog su mjeseca izvijestili da im je neto dobit u prvoj polovini godine zahvaljujući jednokratnim stavkama porasla za 16 posto u odnosu na isto razdoblje godine ranije i iznosila je 1,76 milijardi eura. Dobit prije poreza i kamata zabilježila je pak gotovo identičan postotni pad, kliznuvši na 1,86 milijardi eura.