c S
Dnevne novosti

Etičko povjerenstvo: Culejeve uvrede na račun Kajtazija su "teško kršenje izbornog kodeksa"

25.08.2016 07:15 ZAGREB, 24. kolovoza 2016. (Hina), Etičko povjerenstvo ocijenilo je "teškim kršenjem izbornog etičkog kodeksa" objavu na facebooku kojom je kandidat HDZ-a Stevo Culej izvrijeđao kandidata romske nacionalne manjine Veljka Kajtazija, zbog "zlonamjernih optužbi u svrhu izazivanja sumnje u kandidatovu lojalnost zajednici te širenje nacionalne i rasne mržnje".
U Culejevoj objavi na Kajtazijevom facebooku stoji "Poštovani Romi ne vjerujte bivšem oficiru JNA, laže kao srpski cigan i nije dio vas Hrvatskih Roma u Hrvatskom saboru, iznosi laži i radi po nalogu mrzitelja Hrvata, što nije vaš program suživota".

Kajtazi je zbog toga prijavio Culeja Etičkom povjerenstvu, koje je ocijenilo kako se radi o teškom kršenju etičkog kodeksa uz dodatak kako "nisu u mogućnosti utvrditi identitet autora objave na faceboku", iako je sam Culej medijima potvrdio da je napisao spornu objavu.

Povjerenstvo je također ocijenilo kako se korištenje službenog vozila, vozača i tjelohranitelja u predizbornoj kampanji Bože Petrova i Vlahe Orepića (Most) ne protivi izbornom etičkom kodeksu jer se radi o štićenim osobama, javnim dužnosnicima kod kojih je često nemoguće izuzeti javne resurse uložene u njihovu sigurnost iz njihova postupanja.

Takvi se slučajevi zbog načela pragmatičnosti izuzimaju iz djelovanja opće etičke norme, koja govori da je svako korištenje nenamjenskih sredstava države za aktivnosti izborne promidžbe protivno etičkom kodeksu, navodi povjerenstvo.

Iz Ureda predsjednika Hrvatskog sabora Željka Rainera novinarskim je redakcijama stiglo priopćenje u kojem se opisuju predizborne aktivnosti Reinera kao HDZ-ova kandidata, a takvo je postupanje Etičko povjerenstvo ocijenilo protivnim kodeksu, te pozvalo sve sudionike da ne koriste sredstva u vlasništvu države i lokalne samouprave u svoje predizborne kampanje.