c S
Dnevne novosti

Hollande: Brexit mora biti završen 2019.

31.08.2016 07:05 PARIZ, 30. kolovoza 2016. (Hina/AFP), Francuski predsjednik Francois Hollande izjavio je u utorak da pregovori o britanskom izlasku iz Europske unije moraju završiti 2019. i da je odluka o napuštanju bloka nepovratna.
"Sve mora biti gotovo 2019. godine. Ta odluka znači da Britanija, kada jednom ode, više ne može sudjelovati u europskom odlučivanju. Neće moći pristupiti jedinstvenom tržištu ako ne prihvati četiri slobode, sve propise i proračunsku solidarnost", istaknuo je Hollande na sastanku sa stranim veleposlanicima. Rekao je da britanska premijerka Theresa May mora donijeti teške odluke za koje joj treba vremena, ali ne može otezati  s početkom istupnih pregovora.

"Otezanje ne bi bilo dobro niti za Britaniju niti za Europu", kazao je. Potvrdio je i da pregovori EU-a i Sjedinjenih Država o slobodnoj trgovini su "zapeli" i mali su izgledi da će se dogovor postići do kraja godine, rekao je Hollande.U obraćanju veleposlanicima dodao je da ne može poduprijeti dogovor koji bi se postigao prije isteka mandata američkog predsjednika Baracka Obame u siječnju iduće godine.

"Pregovori su zapeli, stajališta se nisu poštovala, nacrt dogovora je očito neuravnotežen", ocijenio je. Francuska je u utorak objavila kako želi prekid pregovora o nacrtu Transatlantskog ugovora o slobodnoj trgovini (TTIP) između EU-a i SAD-a, procjenjujući ih previše povoljnima za američku stranu, kako bi se potom moglo nanovo krenuti na "dobrim temeljima". Francuska će taj stav iznijeti u rujnu na sastanku ministara zaduženih za vanjsku trgovinu u Bratislavi.

Dvoje kandidata za nasljednika američkog predsjednika Baracka Obame, Hillary Clinton i Donald Trump, također su već kritizirali TTIP. Najnovija kritika došla je od njemačkog vicekancelara i ministra gospodarstva Sigmara Gabriela koji je u razgovoru za javni servis ZDF u nedjelju pregovore Europske unije i SAD-a o TTIP-u proglasio propalima.

Hollande je u utorak upozorio i na opasnost širenja sukoba u Siriji, nakon "višekratnih, oprečnih intervencija" Turske i Rusije, govoreći o vojnoj intervenciji Ankare protiv Kurda i podršci koju Moskva pruža Bašaru al Asadu. "Prekid borba je apsolutni prioritet", dodao je."Francuska s ovog mjesta poziva na trenutačno primirje", naglasio je Francois Hollande podsjetivši da "Sirija već pet godina proživljava strašnu tragediju", osobito u Alepu, gdje je u tijeku humanitarna katastrofa velikih razmjera.

"Rusija već gotovo godinu dana pruža pomoć režimu Bašara al Asada koji se tom potporom koristi za bombardiranje pobunjenika, ali i civila, što ide na ruku ekstremistima iz različitih skupina", istaknuo je. Hollande je usto upozorio da se pojačala napetost u Ukrajini zadnjih mjeseci i da se očekuje daljnje pogoršanje.Francuski predsjednik je rekao da je njemačka kancelarka Angela Merkel u kolovozu kontaktirala s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i s njegovim ukrajinskim kolegom Petrom Porošenkom. "Ovog ljeta se situacija pogoršala. Opasnost eskalacije je velika", dodao je Hollande na godišnjem sastanku s veleposlanicima u Francuskoj.