c S
Dnevne novosti

Ženska mreža Hrvatske protiv razrješenja članova Povjerenstva za žrtve seksualnog nasilja

09.09.2016 07:38 ZAGREB, 8. rujna 2016. (Hina), Ženska mreža Hrvatske izrazila je u četvrtak neslaganje s odlukom ministra branitelja Tome Medveda o razrješenju šestero članova Povjerenstva za žrtve seksualnog nasilja unatoč upozorenju Europskoga ženskog lobija, UN-ove agencije UN WOMEN i Ženske mreže Hrvatske te duboku zabrinutost za ostvarivanje prava žrtava seksualnog nasilja u ratu u Hrvatskoj.
Iz Ženske mreže Hrvatske ističu da su razriješeni članovi tog povjerenstva kompetentni stručnjaci s dugim radnim iskustvom i profesionalnom zrelošću nužnom za odlučivanje u osjetljivom području seksualnog nasilja u ratu. Njihovim razrješenjem Ministarstvo branitelja odriče se doprinosa priznatih stručnjaka umanjujući time i kvalitetu rada i ulogu razvojne pomoći Hrvatske u tom području, ističu iz te mreže te napominju kako ti stručnjaci ne mogu biti zamijenjeni onima 'općeg' profila jer je riječ o rijetkim stručnjacima koji su godinama izravno radili sa žrtvama seksualnog nasilja u ratu.Ministarstvu branitelja i ministru Medvedu osobno su, na temelju dobivene informacije, poslale zahtjev da promijeni odluku o razrješenju članova tog povjerenstva.

Umjesto odgovora, navode Rada Borić i Nela Pamuković iz Ženske mreže Hrvatske, doznale su da su njegovi članovi posve netransparentno, nekoliko dana prije izbora razriješeni. Upozoravaju kako žrtve seksualnog nasilja u ratu još jedanput, nakon više od dvadest godina nebrige, postaju žrtve predizbornih političkih preslagivanja, što smatraju nedopustivim. Ističu da su članovi tog povjerenstva izabrani javnim pozivom na mandat od četiri godine na temelju dokazanih profesionalnih i ljudskih kvaliteta, od kojih nijedan nije pripadnik nijedne političke opcije.

Povjerenstvo je od imenovanja u studenome 2015. do kraja svibnja 2016., kada je 'privremeno' zaustavljen njegov rad, od 147 podnesenih zahtjeva za ostvarivanje prava žrtava seksualnog nasilja u ratu riješilo njih 107. Radeći u vrlo kratkim rokovima, članovi tog povjerenstva "uložili su pojačane napore i bezuvjetnu spremnost" da novi Zakon o pravima žrtava seksualnog nasilja tijekom oružane agresije na Republiku Hrvatsku u Domovinskom ratu, dalje Zakon u čijoj su pripremi neki i sudjelovali, stave u punu primjenu pridonoseći time ostvarivanju dugo zanemarivanih prava žrtava seksualnog nasilja u ratu.

Donošenjem i primjenom tog zakona, Hrvatska je postala primjerom u regiji i svijetu, s iskazanim interesom različitih zemalja za prijenosom znanja i iskustva iz tog područja (Kosovo, Bosna i Hercegovina, Libija itd.). Članovi Povjerenstva za žrtve seksualnog nasilja koji rade na praktičnoj primjeni tog zakona i razumiju potrebe žrtava seksualnog nasilja te su prenosili dragocjena znanja predstavnicima drugih zemalja, poručuju iz Ženske mreže Hrvatske.

O upozorenju Europskoga ženskog lobija, koji predstavlja 2000 ženskih organizacija iz Europe, i najavi razrješenja većine članova Povjerenstva za žrtve seksualnog nasilja te posljedicama koje će to izazvati upoznati su i predsjednik Vlade Republike Hrvatske, stalni predstavnik RH pri Europskoj uniji, prvi potpredsjednik Europske komisije, visoka predstavnica EU-a za pravdu i rodnu jednakost, visoki predstavnik EU-a za zdravlje i sigurnost hrane, stalna koordinatorica UN-ovih agencija i stalna predstavnica UNDP-a u Makedoniji te visoki predstavnik EU-a za međunarodnu suradnju i razvoj, navodi se u priopćenju.

Također, o najavi razrješenja članova tog povjerenstva obaviještena je i specijalna izvjestiteljica glavnog tajnika UN-a za pitanja seksualnog nasilja u oružanim sukobima, bivša predsjednica UN-ova odbora za eliminaciju svih oblika diskriminacije nad ženama, glavna tajnica Ženske lige za mir i slobodu, Odbor žena dobitnica Nobelove nagrade, voditelj Regionalnog ureda UNDP-a za Jugoistočnu Europu, pročelnica Regionalnog ureda UNWOMEN za Jugoistočnu Europu, regionalne ženske mreže i sl., stoji u priopćenju Ženske mreže Hrvatske.