c S
Dnevne novosti

USKOK: Istraga protiv četvorice geodeta i pročelnika Područnog ureda za katastar Dubrovnik

09.09.2016 07:15 DUBROVNIK, 8. rujna 2016. (Hina), USKOK je u četvrtak donio rješenje o provedbi istrage protiv petorice hrvatskih državljana, (1954., 1969., 1982., 1976., 1966.), među ostalim i pročelnika Područnog ureda za katastar Dubrovnik, zbog osnovane sumnje na počinjenje, pomaganje i/ili poticanje na kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja službene ili poslovne isprave, stoji na njihovim službenim stranicama.
Kako navode u priopćenju, postoji osnovana sumnja da je prvookrivljenik, kao pročelnik Područnog ureda za katastar Dubrovnik Državne geodetske uprave, od početka studenoga 2015. do 23. svibnja 2016. s više stranaka dogovorio da će im, uz novčanu nagradu, izraditi geodetske projekte za izgradnju stambenih građevina, iako je znao da nije ovlašten za izradu takvih objekata.

Za svoje "usluge" zaradio je najmanje 41.500 kuna, smatra USKOK, a kako bi prikazao da je geodetske projekte izradila ovlaštena osoba, s drugookrivljenikom, trećeookrivljenikom i četvrtookrivljenikom, vlasnicima Ureda ovlaštenog inženjera geodezije i trgovačkih društava registriranih za obavljanje geodetskih poslova, dogovarao je da će tako načinjene projekte potpisati i ovjeriti pečatom svojih ureda.

Pročelniku Područnog ureda za katastar Dubrovnik se na teret stavlja i da je s petookrivljenim u najmanje dva navrata obavio ovjeravanje geodetskih projekata koje je izradilo njegovo društvo, a koji nisu bili izrađeni u skladu s geodetskim i katastarskim propisima, čime je petookrivljeniku zaradio najmanje 9750 kuna.

Također, USKOK ga tereti da je u više navrata za nekoliko stranaka za naknadu obavio geodetska premjeravanja i izradio elaborate i ostalu pripadajuću dokumentaciju potrebnu za promjene u katastru zemljišta, iako je znao da kao pročelnik Područnog ureda za katastar nije ovlašten vršiti takva mjerenja niti izrađivati tu dokumentaciju koju bi potom ovjerio svojim pečatom i potpisom.Sudac istrage Županijskog suda u Splitu je, na prijedlog USKOK-a, odredio istražni zatvor protiv prvookrivljenika.