c S
Dnevne novosti

Kovač: Newyorška deklaracija je globalni odgovor na globalni izazov

20.09.2016 07:20 NEW YORK, 19. rujna 2016. (Hina), Tehnički ministar vanjskih poslova Miro Kovač rekao je u ponedjeljak u New Yorku, gdje se pod pokroviteljstvom UN-a održava sastanak na vrhu o izbjeglicama i migrantima, kako je donošenjem newyorške deklaracije stigao i globalni odgovor na izazov s kojim se ne suočavaju samo Europa i Bliski istok, nego i cijeli svijet.
"Plan usvojen u New Yorku mora omogućiti da se prema izbjeglicama postupa tako da im budu osigurani dostojanstvo, sigurnost i njihova ljudska prava", istaknuo je Kovač koji dodaje da je u svijetu preko 240 milijuna izbjeglica, pola od njih su djeca. Dodao je da je Hrvatska do sada pokazala da prema izbjeglicama postupa organizirano, koncentrirano i humano.

"Mi smo prošle godine zbrinuli na teritoriju RH nekoliko desetaka tisuća izbjeglica, uglavnom smo zemlja tranzita. Pokazali smo se efikasnima i još jednom želim hrvatskoj javnosti reći da smo pokazali efikasnost u suradnji s kolegama iz Austrije, Slovenije, Srbije i Makedonije.

Naš način postupanja doveo je do smanjenja migrantskog vala, na neki način do zatvaranja balkanske rute zbog angažmana Hrvatske s kolegama iz susjedstva," rekao je Kovač.Upitan ima li novosti o mogućem postizanju dogovora Europske unije i Turske, odgovorio je da je Hrvatska zemlja članica i da će se ponašati u skladu s politikom Unije.

Na sastanku u New Yorku će sudjelovati i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja će zajedno s grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom predsjedati okruglim stolom o dijeljenju odgovornosti za izbjeglice, a uz njih će biti i povjerenik Europske komisije za vladavinu prava, Frans Timmermans.

Svih 193 članica Ujedinjenih naroda (UN) u ponedjeljak je konsenzusom prihvatilo deklaraciju o jačanju međunarodne suradnje i poštovanja prava migranata i izbjeglica, donesenu na prvom summitu UN-a o migrantima, no bez preciznih obećanja, prenijele su svjetske agencije.