c S
Dnevne novosti

Hrvatskoj 33 milijuna eura iz programa EU-a Učinkoviti ljudski potencijali

21.09.2016 07:20 SPLIT, 20. rujna 2016. (Hina), Hrvatskoj će do 2020. godine biti na raspolaganju 33 milijuna eura iz Europskog socijalnog fonda za financiranje Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, a do kraja ove godine Ministarstvo kulture objavit će tri poziva za korištenje sredstava tog projekta za što je predviđeno ukupno 43 milijuna kuna, rečeno je u ponedjeljak u Splitu na predstavljanju Operativnog projekta "Učinkoviti ljudski potencijali."

"U pripremi je poziv za prijavljivanje za program 'Umjetnost i kultura za mlade' za koji je predviđeno 18 milijuna kuna. Ta će sredstva biti namijenjena razvoju kreativih vještina mladih posebice onih koji se ne školuju niti su na burzi rada, a takvih je u Hrvatskoj oko 16 posto od ukupnog broja mladih", rekla je Maja Perucci iz Službe za pripremu, provedbu, praćenje i vrednovanje programa i projekata Europske unije u Ministarstvu kulture. 

Pripremaju se i poziv za program "Kultura u Centru - potpora razvoju javno-civilnog partnerstva u kulturi" za koji je predviđeno 23 milijuna kuna namijenjenih jačanju civilnog sektora, te za program "Kultura 54 +" za koji je predviđeno dva milijuna kuna namijenjenih razvoju kreativnih vještina osoba starijih od 54 godine. Perucci je istaknula da će pozivi za prijavljivanje zainteresiranih za korištenje sredstava iz ova tri programa, za koja je predviđeno ukupno 43 milijuna kuna, biti objavljeni do kraja godine. 

Sljedeće će se godine, najavila je, pristupiti osmišljavanju novih programa kojima će se zainteresiranima pružiti mogućnost da se prijave za korištenje sredstava iz Operativnog projekta Učinkoviti ljudski potencijali. Anera Stopfer iz Deska Kreativna Europa Ministarstva kulture izvijestila je da je Europska unija iz svojih fondova u razdoblju od 2014. do 2020. godina osigurala 1,46 milijardi eura za projekt "Kreativna Europa" namijenjenih svim zemljama članicama Europske unije.

Objasnila je kako će od tog iznosa 56 posto biti namijenjeno medijskoj, odnosno filmskoj industriji, 31 posto kulturi i 13 posto međusektorskim potprogramima. "Prošle godine Hrvatska je iz projekta 'Kreativna Europa' povukla 11 milijuna kuna za potrebe umjetničkih organizacija i institucija", kazala je Stopfer. Dodala je kako će o kvaliteti programa koje budemo kandidirali za projekt "Kreativna Europa" ovisiti koliko ćemo uspjeti povući sredstava u budućnosti za tu namjenu.