c S
Dnevne novosti

Osijek: Županija traži izmjenu Pravilnika o provedbi programa ruralnog razvoja

11.10.2016 07:35 OSIJEK, 10. listopada 2016. (Hina), Osječko-baranjska županija tražit će od Ministarstva poljoprivrede izmjenu Pravilnika o provedbi mjere 4. Programa ruralnog razvoja, kako bi i proizvođači iz deset općina s područja ove županije mogli ostvariti pravo na dodatnih 20 posto bespovratnih potpora, izvijestio je u ponedjeljak u Osijeku župan Vladimir Šišljagić.

Na sastanku županijskog Savjeta za poljoprivredu i ruralni razvoj Šišljagić je kazao kako prijedlog Pravilnika sadrži nedostatke, jer su ove općine izostavljene iz dijela pravilnika koji govori o područjima s prirodnim ograničenjima, iako su u tim područjima zbog kiselosti tla nužna značajna dodatna ulaganja u oplemenjivanje zemljišta, kako bi se dobio kvalitetan i konkurentan proizvod. 

S obzirom da je danas posljednji dan javne rasprave o prijedlogu Pravilnika, Šišljagić je najavio kako će županija od Ministarstva zatražiti njegove izmjene, kako bi i proizvođači s područja ovih općina mogli ostvariti dodatnih 20 posto bespovratnih potpora koje su, uz ostalo, predviđene za otoke. Dožupan Željko Kraljičak naglasio je kako se kroz mjeru 4. Programa ruralnog razvoja, gdje Hrvatska do 2020. godine ima na raspolaganju 667 milijuna eura, može isfinancirati sve što nedostaje hrvatskom tržištu hrane.

Istaknuo je kako Slavoniji treba najviše investicija u poljoprivredi, ali da bi postojećim prijedlogom pravilnika bile oštećene ukupno 42 jedinice lokalne samouprave s područja pet slavonskih županija. "Filozofija EU jest da se pomažu područja s prirodnim ograničenjima u kojima su otežani uvjeti proizvodnje i koja zbog toga imaju veća ulaganja u proizvodnju. Ako se Pravilnik ne izmijeni, oni koji budu htjeli razvijati svoje poduzetničke ideje neće dolaziti ovdje, već tamo gdje mogu osigurati veći postotak subvencija", upozorio je Kraljičak.