c S
Dnevne novosti

Afrička unija donijela povijesnu povelju sigurnosti u pomorskom prometu

17.10.2016 07:15 LOME, 15. listopada 2016. (Hina), Afrička unija donijela je u subotu povijesnu povelju o sigurnosti pomorskog prometa kojim se države članice obvezuju koordinirano boriti protiv piratstva, krijumčarenja i ilegalnog ribolova što bi trebalo potaknuti razvoj.
"To je povijesni potez za naš kontinent", rekao je kongoanski predsjednik Denis Sassou Nguesso o dokumentu koji su prihvatile 43 zemlje članice AU-a na summitu u Lomeu u Togu. Kenijski predsjednik Uhuru Kenyatta pozdravio je sporazum kojim se afričke zemlje obvezuju surađivati u borbi protiv pirata, krijumčara droge, ljudi i oružja na afričkim obalama.

Zemlje istočne Afrike dugo su trpjele nesigurnost pomorskog prometa u Adenskom zaljevu zbog napada pirata iz Somalije. No kako se stanje smirilo na istoku afričkog kontinenta, novi epicentar pomorskih pirata postao je Gvinejski zaljev sa svojih 5.700 kilometara obale.S ukupno 13 milijuna četvornih kilometara ekonomske pomorske zone i 17 posto svjetskih izvora pitke vode, Afrika treba to bogatstvo promatrati kao priliku za održivi razvoj, rekao je Kenyatta. 

Poveljom se članice AU-a obvezuju čuvati okoliš te sprječavati i kažnjavati kriminal na moru, trgovinu ljudima, oružjem i drogom. Afrika ima 54 zemlje, od kojih 38 imaju obalu. Ukupno se 90 posto uvoza i izvoza odvija morem, a u afričkom pomorskom prostoru smješten je velik broj plovnih putova strateški važnih za svjetsku trgovinu.