c S
Dnevne novosti

Udruga i Komora socijalnih radnika: budući premijer prepoznao važnost sustava zaštite najosjetljivih skupina društva

17.10.2016 07:30 ZAGREB, 15. listopada 2016. (Hina), ZAGREB, 15. listopada 2016. (Hina) - Socijalni radnici kao temeljna struka u sustavu socijalne skrbi izrazili su u subotu zahvalu budućem premijeru što je prepoznao važnost sustava u odnosu na zaštitu najosjetljivih skupina društva, ističe se u priopćenju Hrvatske udruge socijalnih radnika i Hrvatske komore socijalnih radnika.
."Naime, kroz povijest sustav socijalne skrbi uglavnom je bio pripojen ili radu ili zdravstvu što nam je umanjivalo mogućnosti, s obzirom na to da je prioritet bio usmjeren na druge resore", dodaje se u priopćenju.Nova vlada će osnovati Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Hrvatska udruga socijalnih radnika i Hrvatska komora socijalnih radnika u priopćenju podsjeća da su pitanje siromaštva, zaštite ljudskih prava socijalno osjetljivih skupina, zaštita obitelji u riziku, socijalna pravda samo neka od pitanja kojima se bave socijalni radnici, a da bi se osigurali kapaciteti za proaktivan odnos i kapaciteti za promjenu od strane nosioca socijalne politike, nužno je da ovaj sustav bude samostalan.

Izazovi koji su pred nama, istaknuli su, od deinstitucionalizacije, socijalnog planiranja, razvoja i dostupnosti socijalnih usluga na razini lokalnih zajednica, razvoja i promocije udomiteljstva, zaštite djece, starih i osoba sa invaliditetom, prevencija siromaštva, demografska obnova pretpostavljaju samostalno resorno ministarstvo koje kvalitetno i kompetentno rukovodi promjenama.

Vjerujemo da ovakav način vrednovanja važnosti sustava i stručnjaka koji rade u njemu otvara mogućnost pozitivnih promjena, razvoja, dijaloga i izbora kvalitetnog i kompetentnog rukovodstva, stoji na kraju priopćenja Hrvatske udruge socijalnih radnika i Hrvatske komore socijalnih radnika i dodaje kako kao temeljna struka u sustavu sa svojim stručnim znanjima i kapacitetima stoje novom premijeru na raspolaganju.