c S
Dnevne novosti

Grand Prix za inovacije samohodnom vagonu za rasuti teret čakovečke tvrtke

24.10.2016 07:10 ZAGREB, 22. listopada 2016. (Hina), Grand Prix 14. međunarodne izložbe inovacija ARCA, održane od 20. do 22. listopada u Zagrebu, dodijeljen je u subotu jedinstvenoj inovaciji, Samohodnom vagonu za rasuti teret Radionice željezničkih vozila Čakovec, koji se može kretati bez pomoći lokomotive a koristi tri puta manje resursa od postojećih vagona.
Kako se ističe u pripćenju, na projektu je tri godine radilo pet inženjera RŽV-a u suradnji s Fakultetom prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, u nju je uloženo oko 900 tisuća eura, od čega je polovica financirana iz programa Eco-Innovation Europske unije, a riječ je o jedinstvenome proizvodu kakav ne postoji na svjetskom tržištu.

"Za razliku od postojećih vagona, ovaj se može kretati bez pomoći lokomotive, a zbog hidrauličnog sustava i prilagodljivih vrata sa strane, omogućava rasipanje materijala u kontroliranim i sigurnim uvjetima. Značajno je da koristi čak tri puta manje resursa nego tipični vagoni koji se trenutno koriste za konstrukcije i održavanja željeznice", stoji u priopćenju.

Čakovečka tvrtka u rujnu je dobila i potvrdu o zaštiti od Europskog patentnog ureda, obavljena su sva potrebna ispitivanja i trenutno čeka zeleno svjetlo za prodaju, a već je zabilježen i interes potencijalnih kupaca iz cijeloga svijeta."Ulaganje u inovativne projekte je ulaganje u budućnost tvrtke. Oni nam mogu otvoriti nova tržišta, a posljedično dolazi i povećanje kapaciteta proizvodnje i zapošljavanje novih radnika. I dalje ćemo razvijati inovativne projekte u RŽV-u Čakovec jer inovativnost je jednaka razvoju", rekao primajući nagradu u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu direktor Dražen Vidović.

Na Međunarodnoj izložbi inovacija ARCA 2016. predstavljeno je 180 inovacija iz Hrvatske, BiH, Srbije, Slovenije, Kine, Irana, Poljske i Rumunjske, od praktičnih inovacija za svakodnevnu uporabu, preko inovacija iz vojne industrije, do znanstvenih projekata i otkrića, među kojima i značajan broj onih sa Sveučilišta u Zagrebu. Najboljima, prema ocjeni stručnog ocjenjivačkog suda koji je predvodio Damir Semenski s Fakulteta strojarstva i brodogradnje, uručene su zlatne, srebrne i brončane medalje.

Zlatom su nagrađeni i novi dizajn pištolja HS/XD MOD:2 i modularna oprema jurišne puške tvrtke HS Produkt; centralni pretvarač za fotonaponske elektrane KONSOL-200 Končar – Instituta za elektrotehniku d.d.; uređaj za detekciju i dojavu pada motocikla i lokacije vozača Istrijana Siniše Brođanca; Marinedron i elektro karting Bojana Cinottija iz Šibenika; biomehanička vaga za dinamičku analizu posture grupe studenata i mentora s Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu; komposter za bioreaktorsko kompostiranje tvrtke Tehnix; hidraulički robotski manipulator Željka Šituma s Fakulteta strojarstva i brodogradnje, te zelena kućna elektrana tvrtke Končar Električni uređaji d.d.

Zanimljivost je da je ovogodišnji Grand Prix uručio najmlađi sudionik izložbe, i sam dobitnik zlatne medalje u kategoriji mladih inovatora za svoju Vremensku stanicu, 14-godišnji Jan Murić iz bjelovarske IV. Osnovne škole. Organizator izložbe je Udruga inovatora Hrvatske, a održavala se pod visokim pokroviteljstvom hrvatske predsjednice Kolinde Grabar- Kitarović.