c S
Dnevne novosti

Deset tisuća otpuštenih radnika

10.03.2009 13:51 NOVA GORICA - Oko 10.000 od ukupno 96.000 radnika u slovenskoj industriji čelika i sektoru elektronike ostalo je bez posla u posljednja četiri mjeseca.
Mnogima od onih koji su zadržali radna mjesta plaća je drastično smanjena, objavio je sindikat SKEI. Predstavnici sindikata precizirali su da je većina otpuštenih radila po ugovoru na određeno vrijeme, a da mnogi od onih koji su uspjeli zadržati posao rade za minimalac. Procjena je sindikata da je takvih više od 5.000, prenjela je agencija STA.

Osim toga, kako je na konferenciji rekla predstavnica sindikata Lidija Jerkić, plaće zaposlenih pale su između 10 i 15 posto od studenog. Kada se na to nadoveže smanjenje od 10 posto zbog skraćenja radnog tjedna, neki radnici sada primaju svega 350 do 400 eura mjesečno.

Apelirajući na poslodavce da smanjuju troškove i na druge načine, a ne samo preko leđa radnika, Jerkić je iznijela podatak da su industrijske narudžbe u Sloveniji pale između 50 i 60 posto u posljednjih šest mjeseci, a u nekim kompanijama i do 70 posto. Samo je u kompaniji "Iskra Avtoelektronika", koja proizvodi elektronsku opremu za auto-induistriju, zbog krize u automobilskom sektoru, posao izgubilo 300 ljudi.