c S
Dnevne novosti

Dalić kaže da memorandum stvara okvir za dolazak kineskih ulagača u Hrvatsku

07.11.2016 07:12 ZAGREB/RIGA, 5. studenoga 2016. (Hina), Potpredsjednica hrvatske vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić kazala je u subotu u Rigi da Memorandum o razumijevanju o suradnji na području luka i lučkih industrijskih parkova između Hrvatske i Kine stvara okvir za dolazak kineskih ulagača u one dijelove hrvatskog gospodarstva gdje sredstva iz europskih fondova nisu u tolikoj mjeri planirana.

Memorandum Hrvatske i Kine potpisan je na marginama 5. sastanka šefova vlada zemalja središnje i istočne Europe i Kine (16+1) u glavnom gradu Latvije."Memorandum koji smo potpisali osnažuje okvir za daljnju suradnju, posebno u području luka, modernizacije luka i opreme vezane uz industrijske parkove s lukama", rekla je novinarima ministrica Dalić. "Njime se stvara okvir za ulazak kineskih investitora posebno u dijelove gdje sredstva iz europskih fondova nisu u tolikoj mjeri planirana", naglasila je.

Premijer Andrej Plenković, koji je vodio hrvatsko izaslanstvo u Rigi, kazao je kako je peta konferencija šefova država i vlada srednje i istočne Europe i Kine završena potpisivanjem niza memoranduma o razumijevanju između Kine i pojedinih država.

"Hrvatska je potpisala sporazum za koji smatramo da je dobar poticaj za daljnji gospodarski odnos s Kinom i povećanu trgovinsku razmjenu", kazao je Plenković. Predsjednik vlade je rekao da je Kina globalni akter i da je za Hrvatsku bilo važno i ovaj forum iskoristi za jačanje gospodarskih odnosa s tom zemljom.

Plenković se u subotu ujutro sastao s kineskim premijerom Lijem Keqiangom i poslije izjavio da je razgovorom bio zadovoljan jer su teme bile politički i gospodarski odnosi dviju zemalja te mogućnosti ulaganja Kine u Hrvatsku.