c S
Dnevne novosti

Škibola (Živi zid) upozorio na problem zaduženih kod RBA

10.11.2016 07:35 ZAGREB, 9. studenoga 2016. (Hina), Saborski zastupnik Živog Zida Marin Škibola u srijedu je  upozorio na problem zaduženih kod RBA štedionica rekavši kako se deložacije kontinuirano nastavljaju čemu se zakonskim prijedlozima i implementacijom zakona konačno mora stati na kraj.
"Naši zastupnici danas su bili na deložaciji u Zaboku. Ljudi su uzeli kredit od RBA zadruga, nisu ga mogli vraćati, ovo ljeto išli su čak na dogovor sa zadrugom, međutim oni su im rekli da moraju plaćati još dodatnih 90 eura. Bez obzira na sve to kuća je išla na dražbu i navodno je kupljena za 137 tisuća kuna iako je procjena vrijednosti bila 600 tisuća kuna", upozuorio je nakon stanke koju je po toj temi tražio u Saboru. Dodao je i kako iz RBA zadruge ne odustaju od deložacije. "Pitanje RBA zadruga je kontinuirano pitanje koje se iz svakog saziva ponavlja. Međutim rješenja i dalje nema.

Zakon o izmjeni i dopunama Zakona o potrošačkom kreditiranju kaže ako je ugovor o kreditu sklopio vjerovnik odnosno kreditni posrednik koji nema odobrenje za pružanje usluga potrošačkog kreditiranja odnosno za posredovanje pri potrošačkom kreditiranju ugovor je ništetan“, istaknuo je. RBA zadruge, dodao je, definitivno nemaju odobrenje i HNB nije im dao dozvolu.Goran Aleksić (SNAGA) u tom se kontekstu osvrnuo na nedavnu presudu EU suda.

"Španjolski sud zahtijevao je ocjenu EU suda na pitanje smije li nacionalno pravo biti takvo da sprječava sud da tijekom ovrhe ispituje po službenoj dužnosti ili na zahtjev nepoštenost ugovornih odredaba potrošača. Odgovor EU suda je da smije. Dakle kod nas to je već tako riješeno, suci kod nas smiju i moraju ispitivati po službenoj dužnosti ništetnost pojedinih odredaba odnosno nepoštenost pojedinih ugovornih odredaba u skladu s direktivom EU i u skladu sa Zakonom o obveznim odnosima", rekao je.

To osnažuje, kaže, njegov prijedlog da se spriječi ovrha svih nekretnina koje su opterećene hipotekama koje su ugovorene ugovorima s nezakonitim ugovornim odredbama o načinu promjena kamatnih stopa.