c S
Dnevne novosti

Uvode se okolišne dozvole

11.03.2009 10:59 Od 1. travnja planira se uvođenje okolišne dozvole i objedinjenih uvjeta zaštite okoliša.
O tome kao i o usklađivanju hrvatskih propisa i postrojenja s europskom direktivom IPPC o integralnom sprječavanju i nadzoru onečišćenja okoliša, raspravljalo se u srijedu na početku dvodnevne radionice koju je u sklopu projekta Cards 2004. u HGK-u organiziralo Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

Uvjete za dobivanje okolišne dozvole morat će ispuniti oko 250 industrijskih i energetskih objekata koji će u sklopu uporabne dozvole morati imati objedinjene uvjete zaštite okoliša. Svakih pet godina kontrolirati će se provode li se sve mjere predviđene studijom utjecaja na okoliš.

Svi novi objekti takve će uvjete dobiti kao dio uporabne dozvole, a postojeći do kraja godine moraju Ministarstvu dostaviti stanje objekta. Zatim slijedi pregled, koji će utvrditi što treba napraviti i ovisno o tome odrediti će se rok za ispunjavanje uvjeta za dobivanje takve dozvole.

Što se tiče rokova za primjenu IPPC-a, Hrvatska o tome pregovara s Europskom unijom. Za neka postrojenja to neće biti jednostavno, jer će trebati jako puno ulagati da zadovolje uvjete iz te direktive. Zato je Hrvatska zatražila realnija prijelazna razdoblja.

Na radionici su razmijenjena iskustava u postupku ishođenja objedinjenih uvjeta zaštite okoliša, uključujući primjenu najboljih raspoloživih tehnika (BAT) u integralnom sprječavanju i nadzoru onečišćenja okoliša i analizi daljnjih potreba. Predstavljeni su i rezultati posjeta 20 postrojenja koja potpadaju pod IPPC.