c S
Dnevne novosti

Vukovar - Izvršni odbor Hrvatske zajednice županija raspravljao o promjenama u financiranju jedinica lokalne i regionalne samouprave

11.11.2016 07:25 VUKOVAR, 10. studenoga 2016. (Hina), Izvršni odbor Hrvatske zajednice županija danas je u Vukovaru raspravljao o najavljenim promjenama u financiranju jedinica lokalne i područne samouprave vezanim za poreznu reformu koja bi na državnoj razini mogla smanjiti izvorne prihode županija za milijardu i pol kuna.
"Porezna reforma je jako dirnula mnoge građane ove zemlje, ona ide u korist poduzetništva i u korist rasterećenja poreza na rad, ali bi mogla prouzročiti 'štetu' lokalnoj i područnoj samoupravi od milijardu i pol kuna gubitka izvornih prihoda", izjavio je nakon sastanka predsjednik Zajednice hrvatskih županija i šibensko-kninski župan Goran Pauk. Imamo obećanje resornog ministra da će sve ono što bude oduzeto kao dosadašnji izvor prihoda biti nadoknađeno iz proračuna RH, no još ima niz otvorenih pitanja na koja treba brzo odgovoriti, rekao je Pauk.

"Jedinice lokalne i područne samouprave čeka sklapanje proračuna za 2017. godinu, što je njihova osnova rada i funkcioniranja i moraju se znati izvori nadoknade te dinamika nadoknade", rekao je Pauk, ističući da će županije u tom ćemo smislu inzistirati na odgovorima i hitnom sastanku s ministrom financija. Podsjetio je da županije očekuju i promjene u naplati prihoda od poreza na cestovna motorna vozila, gdje se Porezna uprava "… izmiče od uloge glavnog aktera te naplate, a posao preuzimaju županije". 

Istaknuo je kako vjeruje da su županije na dobrom tragu kako bi preuzele taj posao i obavljale ga brže i efikasnije nego dosad te da se sve nejasnoće moraju ukloniti do kraja godine jer Vlada inzistira da se s tim sustavom naplate krene od nove godine. Pauk je također rekao da Hrvatska zajednica županija uz poreznu reformu očekuje i nastavak decentralizacije države, svođenje njezinih poslova na nižu razinu, davanje županijama novih poslova i obveza te novih izvora financija koje će to sve pratiti.

"Očekujemo od svih ministara na čelu s premijerom da nastave raditi na decentralizaciji države koja je možda i najcentraliziranija u EU", istaknuo je predsjednik Hrvatske zajednice županija. Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar istaknuo je potrebu definiranja iz kojih će se prihoda vratiti manjak jedinicama lokalne i područne samouprave nastao poreznom reformom. Potrebno je taj prihod prikazati kao izvorni prihod jedinice lokalne i područne samouprave jer u suprotnome županije, gradovi i općine neće biti u stanju osigurati financijska sredstva ni za projektiranje ni za svoj dio u povlačenju sredstava iz europskih fondova, rekao je Kolar. 

Izrazio je bojazan da Hrvatska neće moći povući svih 10,7 milijarda eura predviđenih do 2020. godine te je apelirao da "… prilikom otvaranja natječaja oni budu prilagođeni projektima koji su već gotovi, a ne da sami sebi stvaramo dodatne komplikacije". Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić dodao je da je Izvršni odbor Zajednice hrvatskih županija raspravljao i o Zakonu o regionalnom razvoju u sklopu kojega županije žele da se uvede indeks financijskog poravnanja kako bi nerazvijena područja brže sustizala razvijena te imala prihode kojima će sufinancirati projekte za europske fondove.