c S
Dnevne novosti

Besplatna pravna pomoć – 2009. »eksperimentalna« godina u primjeni projekta

16.03.2009 09:59 Od uvođenja besplatne pravne pomoći, zanimanje građana jako je veliko. Zahtjevi za taj oblik pomoći podnose se uredima državne uprave u županijama koji ih moraju riješiti u roku od 15 dana. Uredi su do sada zaprimili po dvadesetak, tridesetak zahtjeva, a u Uredu za državnu upravu u Vukovaru kažu da se, osim formalnih zahtjeva, tristotinjak građana telefonski interesiralo za dobivanje besplatne pravne pomoći.
Nesnalaženja

Do sada je odobreno nekoliko zahtjeva za besplatne pravne usluge odvjetnika, uglavnom za utjerivanje alimentacije za djecu, koji se rješavaju prioritetno i bez provjere. Krunoslav Ladešić, pročelnik Gradskog ureda za opću upravu Grada Zagreba, kaže da su zaprimili 33 zahtjeva, a riješeno ih je šest, i to za zaštitu mirovinsko-invalidskih prava, imovinskih prava, kao i za radno-pravnu zaštitu zbog otkaza.

Ni građani, ali ni državna uprava još se dovoljno ne snalaze s besplatnom pravnom pomoći, pa će trebati dosta vremena da se praksa dodjele ujednači. Primjerice, u Uredu u Vukovaru kažu da nije rijetko da građani od njih izravno traže novčanu pomoć, iako za to nisu nadležni, ali se obraćaju i za razne pravne savjete.

Besplatna pravna pomoć može se dobiti uz kumulativne uvjete da prihodi po članu domaćinstva ne prelaze 2600 kuna mjesečno, 35 četvorna metra stambenog prostora za tražitelja, uz po deset četvornih metara za ostale članove obitelji, te automobil manje vrijednosti do 47.000 kuna. No, u nekim uredima procijenili su da je dovoljno da netko ima automobil stariji od 10 godina, pa da uđe u krug »dobitnika« besplatne pravne pomoći. 

Projekti pomoći

Građani nisu dovoljno upoznati na koji način treba ispuniti zahtjev za tu uslugu, koji je prilično kompliciran. U tome im pomažu službenici u uredima, iako od stranaka često traže nadopunu zahtjeva, što odugovlači cijelu stvar.

U Uredu državne uprave Zagrebačke županije, pak, kažu da se dosta susreću sa zahtjevima građana koji žele besplatnu pravnu pomoć jer im prijeti ovrha zbog neplaćenih dugovanja. No, takve zahtjeve ne odobravaju. Građani kojima su odobrene pravne usluge, od ureda dobiju uputnicu s kojom mogu izabrati odvjetnika koji će ih besplatno zastupati. Odvjetniku će država poslije podmiriti račun, ali samo 20 posto od uobičajene odvjetničke tarife. Osim odvjetničke pomoći za zastupanje na sudu, građani će moći dobiti i pravnu pomoć od nevladinih udruga, pravnih fakulteta i »pravnih klinika«. Ministarstvo pravosuđa raspisalo je natječaj na koji se do 20. ožujka mogu javiti sve udruge i fakulteti s projektima besplatne pravne pomoći. Tko prođe na natječaju, dobit će novac za projekt.

Možda je najveći problem u tome što je za ovu godinu iz državnog proračuna odobreno samo 8,5 milijuna kuna za besplatnu pravnu pomoć, što je s obzirom na potrebe kap u moru. No, ova godina na neki način je »eksperimentalna « u primjeni tog projekta, a i ministar pravosuđa Ivan Šimonović najavio je da bi se iznos mogao povećati.

Provjera svakog 10. zahtjeva

Građani pod materijalnom i kaznenom odgovornošću daju podatke o svom imovinskom stanju, a državna uprava dobila je naputak Ministarstva pravosuda da mora provjeriti točnost 10 posto zahtjeva. Iako će se od podnesenih 100, provjeriti tek svaki 10. zahtjev, onaj tko da lažne podatke izložit će se riziku da kod neke buduće provjere za to sudski odgovara. Bez provjere odobrava se besplatna pravna pomoć i u slučajevima kad osoba ima dokaz da je već korisnik nekog od oblika socijalne pomoći. No, problem je u ostalim slučajevima kad treba procijeniti nekretnine, s obzirom na nesređene gruntovnice, ali i vrijednosti druge imovine, uštedevine, automobila. 

Problem – Kako dokazati da je netko žrtva nasilja

Dosad su se u dosta ureda susreli s problemom žrtava kaznenih djela, koje takoder imaju prava na besplatnu pravnu pomoć. Problem je u dokazivanju činjenice da je netko žrtva kaznenog djela, a to su obično slučajevi obiteljskog nasilja. U uredima državne uprave još nisu sigurni kojim bi se dokumentom trebalo potkrijepiti da je netko žrtva nasilja, pa je ponegdje dovoljna prijava žrtve policiji, a negdje traže pravomoćnu presudu da je bilo nasilja.

Suradnja – Odakle sve podaci?

Niz podataka uredi dobivaju od Porezne uprave, Ministarstva unutarnjih poslova, Hanfe, procjenu automobila rade uz pomoć HAKa ili Centra za vozila. U Vukovaru, primjerice, s obzirom na velik broj branitelja i invalida Domovinskog rata, intenzivno će suradivati s Hanfom koja će im dostavljati podatke o udjelima iz braniteljskog fonda potencijalnih korisnika besplatne pravne pomoći.