c S
Dnevne novosti

Vlada projicira proračunske prihode od 119,6 mlrd kn

29.11.2016 07:40 KASICA

ZAGREB, 28. studenoga 2016. (Hina), Vlada je u ponedjeljak smjernicama za izradu državnog proračuna za 2017. predvidjela prihode proračuna u iznosu od 119,6 milijardi kuna, a rashode od 126,5 milijardi kuna, uz projiciranu stopu rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 3,2 posto te proračunski deficit od 1,6 posto BDP-a.

"Ove smjernice daju okvir za ekonomski i fiskalnu politiku za sljedeće tri godine, čiji su temeljni ciljevi definirani programom rada Vlade te predstavljaju procjenu prihoda i određuju limite rashodne strane proračuna", rekao je na počeku sjednice premijer Andrej Plenković.

Proračun za 2017. planiran je uz pretpostavku gospodarskog rasta od 3,2 posto, s ciljem da deficit opće države bude 1,6 posto BDP-a, što je, kako je Plenković istaknuo, dodatna potvrda pozitivnog trenda započetog u 2016..

Proračunski prihodi u idućoj godini trebali bi iznositi 119,6 milijardi kuna, što je 2,8 posto više od prihoda predviđenih rebalansom ovogodišnjeg proračuna, dok su rashodi u iznosu od 126,5 milijardi kuna viši za 4,7 milijardi kuna u odnosu na prijedlog rebalansa.

Po riječima premijera Plenkovića, na rashodnoj strani naglasak će i dalje biti na održanju fiskalne održivosti, uz istodobno poticanje gospodarskog rasta. "Fokus je stavljen na provedbu socijalne i demografske politike te na sustav nacionalne i domovinske sigurnosti, kao i na prava hrvatskih branitelja", poručio je Plenković.

Uz ostalo istaknuo je kako Ministarstvo obrane može očekivati rast svog proračuna na 1,23 posto BDP-a, a osigurana su i sredstva za kompenzaciju jedinicama lokalne uprave i samouprave u iznosu od 1,3 milijarde kuna.