c S
Dnevne novosti

Gradska skupština prihvatila prijedlog za promjenu Statuta Grada Zagreba u prethodnoj raspravi

02.12.2016 07:30 ZAGREB, 1. prosinca 2016. (Hina), Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine u četvrtak su većinom glasova - 32 za, 2 protiv i 12 suzdržanih prihvatili prijedlog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića za promjenu Statuta Grada Zagreba s Nacrtom prijedloga Statutarne odluke o izmjenama i dopunama Statuta Grada Zagreba te ga uputili u daljnju raspravu, a prihvatili su i Bandićev prijedlog odluke o financiranju mjesne samouprave s pet na 15 posto gradskog proračuna. 
Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Andrija Mikulić (HDZ) objasnio je kako se na sjednici nije glasovalo o promjeni Statuta Grada Zagreb nego o prvom čitanju i upućivanju u daljnju raspravu putem radnog tijela odbora za Statut. Taj prijedlog ponovno će pred gradske zastupnike doći 20. prosinca"Prema tome, danas se nije donijela odluka o tome hoće li se Statut promijeniti ili neće. To je isto kao i sa gradskim proračunom, sve ono što se danas raspravljalo Odbor će morati pogledati i odgovarati na određena pitanja", istaknuo je Mikulić.

Rekao je da se tim prijedlogom traži decentralizacija, što u HDZ-u pozdravljaju, da sve manje ovlasti ima gradonačelnik, ali kaže, moraju dobro sagledati stvari. "Kao i na proračunu, tako i na ovom prijedlogu, Bandić se nije konzultirao ni sa jednim od klubova gradskih zastupnika", rekao je Mikulić.   

HNS-ov zastupnik Tomislav Stojak na početku sjednice predložio je da se ta točka povuče sa dnevnog reda skupštinske sjednice, kao i prijedlog odluke o financiranju mjesne samouprave jer su te dvije odluke povezane."Želi se ojačati uloga mjesnih odbora prema gradskim četvrtima. To je zapravo i do sada bilo propisano, ali se nije u praksi primjenjivalo i zato se, na žalost, događalo da se velika većina prijedloga mjesnih odbora pa i gradskih četvrti kroz male komunalne akcije nije realizirala zato što ih Grad nije realizirao", istaknuo je Stojak.

Gradski zastupnik SDP-a Dominik Etlinger kaže kako u SDP-u smatraju da je to bitna tema koju su predlagali  i prije tri godine, da se o njoj krene raspravljati, ali tada nije bio prihvaćen njihov prijedlog. "Mi smatramo da je dobro razgovarati o tome. Podnijeli smo preko 20 amandmana i još jedan zaključak danas na samoj sjednici", rekao je.Etlinger je poručio da u SDP-u smatraju da treba dati veće ovlasti lokalnoj upravi i samoupravi. 

Pročelnik Gradskog ureda za financije Slako Kojić rekao je da se za mjesnu samoupravu dosad izdvajalo 280 milijuna kuna ili pet posto, a po novom prijedlogu proračuna trebalo bi se izdvajati 15 posto, što je nešto više od 600 milijuna kuna. Ustvrdio je da rade potez koji nema alternative u cilju jačanja decentralizacije, odnosno da u Zagrebu rade ono što država sustavno eliminira. 

Na temelju odluke o financiranju mjesne samouprave s pet na 15 posto gradskog proračuna, Kojić je rekao da će se napraviti prijedlog proračuna Grada Zagreba za 2017., koji će se 20. prosinca naći pred gradskim zastupnicima.Gradski zastupnici na sjednici u četvrtak prihvatili su i Bandićev prijedlog zaključka o namjeri sufinanciranja obnove pročelja višestambenih zgrada. 

U zoni A, središtu Zagreba, Grad će sa 80 posto sufinancirati obnovu pročelja zgrada ako je riječ o uličnim pročeljima, a dvorišna i ostala pročelja u toj zoni sa 60 posto. U zoni B ulična pročelja Grad će sufinancirati sa 70 posto, dvorišna pročelja sa 60 posto, a ostala pročelja sa 30 posto. U zoni C ulična pročelja Grad će sufinancirati sa 60 posto, dvorišna sa 50 posto, a obnovu ostalih pročelja sa 20 posto.