c S
Dnevne novosti

Slovenija ratificirala hrvatski Pristupni protokol za NATO

27.03.2009 13:45 LJUBLJANA, 27. ožujka 2009.(Hina) - Predsjednik slovenskog parlamenta Pavel Gantar u petak je potpisao Zakon o ratifikaciji Pristupnog protokola za ulazak Hrvatske u NATO savez, a nakon njega to je odmah učinio i slovenski predsjednik Danilo Tuerk te će zakon tijekom dana biti objavljen u službenom listu čime će taj pristupni protokol stupiti na snagu.
"Danas sam potpisao Zakon o ratifikaciji Pristupnog protokola o ulasku Republike Hrvatske u NATO savez, te ga uputio predsjedniku države, a istodobno je Zakon objavljen i u elektronskom izdanju Službenog lista Republike Slovenije", kazao je Gantar u kratkoj izjavi novinarima.

Gantar je kazao da su se time stekli svi uvjeti za konačnu ratifikaciju Protokola, što omogućuje da Slovenija pravodobno svoj ratifikacijski dokument pošalje Vladi SAD-a kao depozitaru Atlantske povelje, kako bi Hrvatska na summitu organizacije idućeg tjedna mogla sudjelovati kao punopravna članica. Zakon o ratifikaciji Pristupnog protokola potpisao je i predsjednik države Danilo Tuerk najavivši da će se pristupni protokol već danas naći u slovenskom službenom listu.

Zakon o ratifikaciji Pristupnog protokola za ulazak Hrvatske u NATO slovenski je parlament ratificirao prije mjesec i pol dana ali postupak nije bilo moguće izvesti do kraja zbog incijative da se parlamentarna ratifikacija ospori na referendumu.