c S
Dnevne novosti

Sabor o izmjenama Carinskog zakona

31.03.2009 11:05 ZAGREB, 31. ožujka 2009. Hina - Hrvatski sabor jutros je kratko raspravio prijedlog izmjena Carinskog zakona, kojima se dodatno definira obveza knjiženja carinskog duga, sukladno europskim propisima.
Iako su odredbe o carinskom dugu mijenjane prije nepunih godinu dana, državni tajnik u Ministarstvu financija Zdravko Marić objasnio je da je naknadna inspekcija Europske komisije pokazala da zakon treba dodatno korigirati.

Predlaže se zato da se zakonom propiše obveza naknadnog knjiženja carinskog duga najkasnije dva dana od trenutka kad carinarnica utvrdi da carinski dug nije utvrđen na propisani način ili je utvrđen u iznosu nižem od zakonskog dugovanja.

Klubovi su podržali dodatno usklađivanje zakona, no Nadica Jelaš (SDP) smatra da bi zakone trebalo odjednom usklađivati s više pregovaračkih poglavlja, kako se isti zakoni ne bi neprestano "vrtjeli u krug". Damir Kajin raspravu je iskoristio kako bi još jednom pozvao na produljenje roka za plaćanje PDV-a kod uvoza. "Hrvatska je jedina zemlja na zemaljskoj kugli u kojoj mali trgovci carinu i PDV moraju platiti osam dana od uvoza", ustvrdio je Kajin, pozivajući da se taj rok produlji na 30 dana, kako je bilo do prošle godine. Kajin je upozorio da su od toga u pravilu izuzete velike tvrtke i trgovački lanci, dok mali uvoznici moraju plaćati u roku. Goran Marić (HDZ) kazao je, međutim, da je to stvar primjene zakona, a ne zakonskih odredbi, ali i naglasio da je različit tretman nedopustiv. Što se tiče rokova naplate, ustvrdio je da većina zemalja odmah po uvozu naplaćuje i carinu i PDV i trošarine.