c S
Dnevne novosti

Saborski klubovi pohvalno o sustavu transplantacije organa

31.03.2009 12:25 ZAGREB, 31. ožujak 2009. Vladin prijedlog izmjena Zakona o uzimanju i presađivanju dijelova ljudskog tijela u svrhu liječenja naišao je danas na jednodušnu potporu saborskih klubova, koji su zadovoljnih činjenicom da Hrvatska u transplantacijskoj medicini nimalo ne zaostaje za zemljama EU. 
Kako se predlaže, zdravstvene ustanove koje se bave uzimanjem, pohranjivanjem i presađivanjem tkiva, za svoju bi djelatnost morale ishoditi odobrenje ministra zdravstva. Takva odobrenja ministar bi poduzimao po službenoj dužnosti, kad ustanova više ne ispunjava uvjete za tu djelatnost. Izmjene bi trebale osigurati i poštivanje standarda kvalitete pri uvozu i izvozu tkiva, a za banku tkiva također će trebati odobrenje ministra.

Ovlaštene zdravstvene ustanove morat će pratiti ozbiljne štetne događaje, poput širenja zaraznih bolesti ili opasnosti za život pacijenata, i o njima obavijestiti Ministarstvo. Ministarstvo će, pak, voditi registar takvih događaja, a podatke o njima dostaviti Europskoj komisiji.

Andrija Hebrang (HDZ) od predloženog zakona očekuje da će povećati sigurnost transplantacije organa. Hrvatska ima tradiciju u transplantaciji, ali bilo je potrebno osigurati i donacijsku službu, proširiti svijest o humanosti doniranja organa, educirati stručne timove i učiniti ih dostupnima 24 sata na dan, u ograničenim financijskim uvjetima, rekao zastupnik Hebrang. Istaknuo je kako je Hrvatska napravila velik iskorak u transplantacijskoj medicini jer je, primjerice, 1998. godine transplantirano 48, a lani 149 bubrega. Lani je presađeno i 20-tak gušterača te 61 jetra.

Biljana Borzan (SDP) zadovoljna je, pak, skraćenjem lista čekanja na organe. "Zadovoljavajuće je kada otvorite različite tablice i grafikone i vidite da je broj onih koji čekaju transplantaciju u opadanju", rekla je zastupnica Borzan, navodeći da na organe za transplantaciju trenutačno čeka oko tisuću ljudi. Istaknula je i potrebu povećanja svijesti o humanosti doniranja organa.

Akcije s tim u vezi podupro je i zastupnik Boro Grubišić (HDSSB), koji je rekao kako je tijekom jedne takve akcije, prije nekoliko godina, potpisao donorsku karticu.