c S
Dnevne novosti

Mostov zastupnik Maro Kristić: Zakon će proći na Ustavnom sudu

16.12.2016 07:30 DUBROVNIK, 15. prosinca 2016. (Hina) - Mostov saborski zastupnik Maro Kristić rekao je u četvrtak navečer kako su izmjene Zakona o lokalnim izborima, kojima se pravomoćno osuđenim osobama zabranjuje kandidiranje bile nužne zbog nedostatka morala u hrvatskoj politici te je  uvjeren kako će zakon proći ocjenu Ustavnog suda.    
Kristić je otpor SDP-a i HNS-a ocijenio žalosnim. U telefonskoj izjavi istaknuo je kako je nakon dva čitanja zakon konačno usvojen, a demantirao je navode da je riječ o zakonskom aktu donesenom zbog dubrovačkog gradonačelnika Andra Vlahušića, inače pravomoćno osuđenog u aferi Šipan.

"Ovo nije zakon o jednom čovjeku, odnosno Andru Vlahušiću, ali moram reći kako je nevjerojatno koliki je bio otpor u Hrvatskom saboru, u kojem su neki nevjerojatnom slobodom branili pravomoćno osuđene kriminalce. To je žalosno i pokazuje jednu razinu morala u hrvatskoj politici, a samo stavljanje ovog zakona u proceduru je pokazalo kako je on potreban u Hrvatskoj'', rekao je Kristić te dodao kako ovakve zakone imaju sve zemlje u okruženju.

''Iako je Hrvatska na ljestvici korumpiranosti puno gore ocijenjena, susjedne zemlje imaju još rigidnije zakone nego što je ovaj hrvatski. U samom katalogu kaznenih djela su pobrojana gotovo sva kaznena djela, posebno je istaknuto kazneno djelo protiv službene dužnosti i prevare birača, dva kaznena djela koja su posebno važna kada je riječ o samoj proceduri izbora za čelnika lokalne i regionalne samouprave. Kazneno djelo protiv službene dužnosti je najteže djelo koje može počiniti jedan političar'', rekao je Kristić.  

Upitan za komentar najava traženja ocjene ustavnosti od SDP-a, HNS-a i samog gradonačelnika Vlahušića, Kristić je odgovorio kako je to njihovo pravo. ''Siguran sam kako će zakon izdržati ocjenu ustavnosti jer je sam zakon poštivao sve upute iz dosadašnjih presuda i pravorijeka Ustavnog suda. Ne sumnjam u ovaj zakon, a oni su znali i nakon referenduma tražiti preispitivanje pa me to ne čudi.

Oni žele stajati iza leđa kriminalaca. Ovaj zakon eliminira mnoge, a ne jednu osobu i donesen je kao supstitut za nedostak moralne odgovornosti koje oni nemaju. Nevjerojatni su ti dvostruki kriteriji kojima se povode, ciperale ljude za prijavu lažnih adresa ili nošenje ustaških kapa u mladosti, a pravomoćno osuđeni kriminalci, ako su u njihovim strankama, onda im to ne predstavlja nikakav problem'', rekao je Kristić. Inače, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnim izborima Hrvatski sabor donio je danas sa 78 glasova za, 32 protiv i 6 suzdržanih.