c S
Dnevne novosti

Sabor o dosmrtnom uzdržavanju

01.04.2009 12:05 ZAGREB, 1. travanj 2009. - Sabor je jutros raspravio prijedlog nezavisnog zastupnika Dragutina Lesara da se iz Zakona o obveznim odnosima izbaci ugovor o dosmrtnom uzdržavanju, no Vlada i HDZ odbacili su takvo rješenje, ocijenivši da ono neće ispraviti zamijećene zloporabe.
Lesar je uvodno podsjetio da je riječ o institutu koji je u zakon uveden 2005., a po kojemu imovina primatelja uzdržavanja odmah po potpisivanju takvog ugovora prelazi u vlasništvo uzdržavatelja. U slučaju zloporabe, uzdržavatelj više nema materijalnih mogućnosti da pokrene raskid ugovora, a i radi se uglavnom o starijim i nemoćnim osobama, neupućenima u svoje zakonske mogućnosti, upozorio je Lesar. "Neki su uzdržavatelji otvorili legalne staračke ubožnice", upozorio je Lesar.

Podsjetio je na slučaj Mije Penića, koji je sklopio čak 19 takvih ugovora, a kad su mediji izvijestili da u svojoj kući drži starce u nehumanim uvjetima, državna tijela ništa nisu mogla učiniti, jer se ispostavilo da ni jedno tijelo nije nadležno nad takvim slučajevima. "Svi su se tada čudili, a naročito državna tajnica Dorica Nikolić, kad su vidjeli da ni jedno tijelo nije nadležno", kazao je Lesar, podsjetivši da Peniću na kraj nije mogla stati ni porezna uprava, jer nije obvezan plaćati porez na takvu djelatnost, pa je kažnjen zbog nadripisarstva.

Naglasio je da ne inzistira na rješenju koje je predložio, nego da želi prisiliti Vladu da razmisli o tom problemu. "Trebalo bi, možda, ograničiti broj takvih ugovora po uzdržavatelju, pooštriti uvjete za uzdržavanje ili utvrditi obveznu kontrolu socijalne službe", rekao je Lesar.

Ivo Josipović (SDP) smatra da je u slučaju Penić zakazala inspekcija i sustav socijalne skrbi. "Kako to da nadležne službe nisu prepoznale da tamo jest bila ustanova socijalne skrbi. Pa zar je tamo trebala stajati tabla s natpisom", upitao je Josipović. Smatra da činjenica da su starci spremni dati svu svoju imovinu kako bi humano čekali smrt pokazuje da je zakazao sustav socijalne skrbi. "Država te ljude ostavlja na milost i nemilost hohštaplerima", upozorio je.

Državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Dražen Bošnjaković kazao je, međutim, da bi brisanje instituta dosmrtnog uzdržavanja stanje vratilo na ono do 2005., kada su se takvi ugovori priznavali, a javni bilježnici nisu bili dužni upozoriti stranke na sve aspekte takvih ugovora. Najavio je da će Vlada u suradnji s Ministarstvom zdravstva i socijalne skrbi zajednički naći model koji će onemogućiti zloporabe.