c S
Dnevne novosti

Poliklinika za zaštitu djece poslala otvoreno pismo Vladi i zastupnicima

01.04.2009 12:45 ZAGREB, 1. travnja 2009., Djelatnici Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba poslali su otvoreno pismo Vladi, saborskim zastupnicima i javnosti vezano za raspravu o rebalansu proračuna, upozorivši da bi štednja na programima za djecu mogla imati posljedice na život i prilagodbu djece.
"Kao stručnjaci koji se svakodnevno susreću s djecom čija su prava ugrožena, s traumatiziranom i zlostavljanom djecom, djecom izloženom nasilju u obitelji i izvan nje, ovim putem se obraćamo Vladi i saborskim zastupnicima s molbom za ulaganje dodatnog napora kako današnja djeca, ali i generacije koje dolaze ne bi trpjele posljedice krize", poručuju djelatnici Poliklinike u pismu.

Upozoravaju kako današnja ušteda u konačnici može imati preveliku cijenu - ako danas ne uložimo u prevenciju, sutra ćemo morati ulagati u daleko skuplje intervencije. Pitaju i je li smanjenje sredstava za djecu poruka da nama, kao društvu, nije dovoljno stalo do djece i njihove dobrobiti. Pišu i da će se štednja, po njihovim saznanjima, odraziti na niz stavki koji se tiču djece i zaštite njihovih prava, primjerice na preventivne programe za zaštitu od nasilja u školama, izvannastavne aktivnosti, provedbu strategije za zaštitu od nasilja u obitelji, socijalno osnaživanje djece i mladih, afirmaciju prava i zaštitu djece, skrb za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi, skrb za djecu i mlade s poremećajima u ponašanju, skrb za tjelesno i mentalno oštećenu djecu.

Ne treba biti stručnjak kako bismo ustanovili da se ovdje štedi na najranjivijim skupinama djece, navodi se, uz ostalo, u otvorenom pismu djelatnika Poliklinike. Podsjećaju i da su svakodnevno svjedoci upita javnosti o uzrocima problematičnog ponašanja djece i mladih, neprimjerenog roditeljskog postupanja te stalnog pozivanja na dječja prava i njihovu dobrobit od strane nas odraslih.