c S
Dnevne novosti

Načelnik šibenske policije najavio rat korupciji: Imamo dokaze protiv onih koji su opterećivali šibensko gospodarstvo

02.01.2017 07:10 ŠIBENIK, 31. prosinca 2016. (Hina), Načelnik Policijske uprave šibensko-kninske Ivica Kostanić najavio je skoro podizanje kaznenih prijava protiv više osoba koje su tijekom 2016. godine značajno opterećivali šibensko gospodarstvo i teškim koruptivnim kaznenim djelima iz poduzeća u tom gradu izvukli veliki novac.
"U novoj godini težište našeg rada bit će suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta i to će biti apsolutni prioritet ove policijske uprave tijekom 2017. godine", rekao je Kostanić u novogodišnjem razgovoru za portal ŠibenikIN. "Zatvorili smo krug oko više osoba koje smatramo odgovornima za vrlo teška kaznena djela i uskoro ćete vidjeti rezultate našeg rada na nekoliko složenih kriminalističkih istraživanja koje provodimo mjesecima. Riječ je o koruptivnim i teško dokazivim kaznenim djelima jer se događaju u zatvorenim krugovima onih koji plaćaju i primaju mito, a u takvim radnjama sudjeluju pripadnici najširih društvenih skupina pa i državni službenici, djelatnici lokalnih samouprava, direktori, poslovni ljudi...

Ove godine riješili smo pedesetak takvih slučajeva, a sad smo pred završetkom posla s onim najznačajnijim", istaknuo je Kostanić.Najavio je da će se rezultati vidjeti vrlo brzo. "Riječ je o slučajevima koji su tijekom ove godine značajno opterećivali gospodarstvo Šibenika i ovoga kraja. Imali smo konkretna saznanja da je u tim slučajevima počinjena znatna materijalna šteta pa smo proteklih mjeseci uložili veliki trud u prikupljanju materijalnih dokaza s kojima ćemo zatvoriti krug oko odgovornih. Sve radimo u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Šibeniku i rezultate ćete vidjeti vrlo brzo", najavio je prvi šibenski policajac.

U razgovoru je istaknuo vrlo dobru suradnju sa Županijskim državnim odvjetništvom u vezi sa slučajevima ratnih zločina."Riječ je o kaznenim djelima koja nikad ne zastarijevaju i smatram da smo o toj problematici, sudeći po broju podignutih kaznenih prijava, među najuspješnijima u Hrvatskoj. Suradnja s Odvjetništvom je vrlo dobra i mogu samo najaviti da ćemo početkom iduće godine podići kaznenu prijavu u jednom vrlo važnim slučaju ratnog zločina koji će Šibenčanima biti i više nego zanimljiv.

"Tijekom 2016. godine šibenska je policija imala sjajne rezultate i u borbi protiv narko podzemlja te Kostanić ističe da u vezi sa zapljenama droga i broja kaznenih djela, ali i prekršaja, imaju najbolje rezultate u zadnjih nekoliko godina."Značajno smo prodrli na narko tržište i zato imamo 60 posto više kaznenih djela i 40 posto više zapljena. Količine koje smo oduzeli zaista su respektabilne jer riječ je o 2,5 kilograma kokaina, tri kila marihuane, preko tisuću ecstasya itd. Moji policajci sve su bolje informirani i o modernim tehnološkim trendovima pa smo ove godine zaplijenili i amfetamin kupljen na skrivenim dijelovima interneta', pohvalio se Kostanić. 

Načelnik šibensko-kninske policije komentirao je i najavu reorganizacije hrvatske policije koja je po njemu nužna jer treba pojačati policijske postaje i operativne snage na terenu."Baš kao što je to slučaj i sada, kada je zbog nemilih događaja u Europi pojačan stupanj sigurnosti, želimo i u budućnosti vidjeti što više policajaca na ulicama kako bi ulijevali sigurnost i povjerenje našim građanima.

Također, policija jasno mora pokazati građanima da su nam njihovi problemi važni i da težimo njihovom rješavanju. Samo na taj način možemo zadobiti njihovo povjerenje, a da bismo to postigli, policija prema građanima mora biti profesionalna i imati jedan ljudski, kulturan pristup prema svakome od njih", rekao je načelnik šibensko-kninske Policijske uprave Ivica Kostanić.