c S
Dnevne novosti

MVPEI: Jandroković će hrvatski prijedlog iznijeti "prvom sljedećom prilikom"

01.04.2009 15:05 ZAGREB, 1. travnja 2009., Hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković predstavit će hrvatski prijedlog rješavanja hrvatsko-slovenskog graničnog prijepora i slovenske deblokade hrvatskih pristupnih pregovora s EU prvom sljedećom prilikom, budući da je otkazan za srijedu planirani trojni susret s europskim povjerenikom za proširenje Ollijem Rehnom i slovenskim ministrom vanjskih poslova Samuelom Žbogarom, priopćeno je iz MVPEI-a.
"Tijekom puta u Bruxelles (iz Haaga, gdje je nazočio Međunarodnoj konferenciji o Afganistanu), hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković u srijedu je dobio informaciju o odgodi sastanka koji je danas trebao organizirati povjerenik Europske komisije za proširenje Olli Rehn", stoji u priopćenju. Na tom je sastanku, podsjeća se u priopćenju, ministar Jandroković trebao predstaviti hrvatski prijedlog rješavanja hrvatsko-slovenskog graničnog prijepora i slovenske deblokade hrvatskih pristupnih pregovora.

"S obzirom na to da je sastanak odgođen, ministar Jandroković će hrvatski prijedlog predstaviti prvom sljedećom prilikom", navodi se na kraju priopćenja.

U srijedu se trebao održati novi krug pregovora povjerenika Rehna s dvojicom ministara o okviru unutar kojega bi djelovala stručna skupina za rješenje hrvatsko-slovenskog graničnog spora i pitanja nastavka hrvatskih pristupnih pregovora na čelu s bivšim finskim predsjednikom Marttijem Ahtisaarijem. Rehn je prošloga tjedna rekao kako se Slovenija i Hrvatska do ponedjeljka navečer trebaju očitovati o njegovom novom prijedlogu, koji je iznio prošlog tjedna.

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je u utorak da je Slovenija poslala svoj odgovor Europskoj komisiji. Trojni sastanak Rehna s Jandrokovićem i Žbogarom odgođen je jer u Europsku komisiju još nije stigao odgovor Hrvatske na posljednji Rehnov prijedlog, potvrđeno je Hini u uredu povjerenika EU za proširenje.

Zasad se ne zna kad će se održati novi krug pregovora. Rehn bi se umjesto toga mogao sastati s Trojkom EU-a, odnosno ministrima vanjskih poslova Francuske, Češke i Švedske, ali zasad još nema službene potvrde tog susreta.