c S
Dnevne novosti

Grčić: SDP će interpelaciom tražiti od Vlade odgodu izmjene Zakona o privatizaciji Ine

04.01.2017 07:35 SPLIT, 3. siječnja 2017. (Hina), Saborski zastupnik SDP-a Branko Grčić izjavio je u utorak u Splitu kako će ta stranka interpelacijom zatražiti od  Vlade RH odgodu izmjene Zakona o privatizaciji Ine  te kompletnu analizu poslovanja ove kompanije. 
 Dva su ključna momenta koja će se naći u interpelaciji: prvi je naša preporuka  Vladi i zahtjev da se odgodi bilo kakva izmjena Zakona o privatizaciji Ine što je tražila Europska komisija (EK) posebno u ovom trenutku kada se odlučuje o sudbini Ine; drugi dio interpelacije odnosit će se na analizu stanja u Ini, dakle kompletno poslovanje, svi tereti i problemi koji u ovom trenutku tamo postoje i koji opterećuju Inu, rekao je Grčić  na konferenciji za novinare u Splitu.  

Po njegovim riječima SDP će interpelacijom tražiti od Vlade da se očituje što namjerava s Inom u trenutku kada eventualno hrvatska država ovlada većinskim udjelom u Ini te da žele znati kako Vlada, ako ide u tako ozbiljan projekat, vidi nastavak tog projekta.

"Nastavak projekta jednako je financijski zahtjevan kao i otkup samog udjela, u javnosti se spominje oko 800 milijuna eura ulaganja samo u obnovu rafinerija. Tu je i pokušaj da se proširi regionalno tržište na koje bi Ina plasirala svoje derivate. Tu je čitav niz unutarnjih problema daljneg restrukturiranja i jačanaj Ine", ustvrdio je Grčić. Smatra kako su pred hrvatskom Vladom veliki izazovi glede te kompanije.

Grčić je rekao kako je  ova interpelacija dogovorena u klubu zastupnika SDP-a te će se ovih dana interpelacija pripremiti, i kada krene novo zasjedanje Hrvatskog sabora još jednom će se razmotriti na SDP-ovu klubu, a potom uputiti u saborsku proceduru.