c S
Dnevne novosti

Nakon Hrvatske i Albanije širenje NATO-a će se usporiti

01.04.2009 15:05 BRUXELLES, 1. travnja 2009., Postojano posthladnoratovsko širenje NATO-a na istok zastat će nakon primanja Hrvatske i Albanije na summitu u petak, rekli su diplomati objasnivši to nastojanjem saveza da popravi veze s Rusijom.
Vojni savez koji će uskoro imati 28 članica odlučno odbacuje svaku ideju da Moskva utječe na to tko će postati njegovim članom, ali je NATO već ranije prihvatio kao čimbenik uvjerenje Rusije da širenje predstavlja zadiranje u njezin prostor.

Niskom prioritetu koje je širenje dobilo u NATO-u pridonijeli su nespremnost potencijalnih članica Makedonije, Ukrajine i Gruzije te pragmatičniji pristup predsjednika SAD-a Baracka Obame tom pitanju."Ovo nije summit proširenja", rekao je jedan diplomat saveza umanjujući perspektivu bilo kakvih ozbiljnih razgovora čelnika NATO-a o statusu zemalja koje žele postati članicama.

Na summitu, kojem su domaćini Francuska i Njemačka, čelnici Albanije i Hrvatske u petak će biti pozvani da zauzmu svoja mjesta za stolom uz 26 sadašnjih članica.