c S
Dnevne novosti

Još dvojica prijavljena u akciji Azija

05.01.2017 07:15 ZAGREB, 4. siječnja 2017. (Hina), U okviru akcije Azija, u kojoj je Uskok već pokrenuo istragu protiv devetero hrvatskih i 53 kineska državljana te 45 tvrtki zbog sumnje da su izbjegavanjem plaćanja PDV-a državu oštetili za gotovo 13 milijuna kuna, policija je prijavila još dvoje osumnjičenih od kojih je jedan zagrebački policajac, doznaje se u MUP-u.
Policija sumnja da je njihov 34-godišnji kolega iz zagrebačke Policijske uprave "informacije vezane uz razotkrivanje kriminalnih aktivnosti većeg broja kineskih državljana kao i njihovih trgovačkih društava, učinio dostupnima drugim osobama". "To je učinio na poticaj 33-godišnjaka čime je osobama uključenim u kriminalne aktivnosti omogućio izbjegavanje kaznenog progona i skrivanje dokaza o počinjenju kaznenih djela", izvijestio je MUP na svojoj internetskoj stranici.

Dodaju da su dvojica osumnjičenika prijavljena za zlouporabu položaja i ovlasti te poticanja na to nedjelo.Istragu u ovom slučaju Uskok je pokrenuo krajem studenoga kada se doznalo da je čelu kriminalnog lanca koji je preko niza tvrtki fiktivnim poslovima "okrenuo" oko 50 milijuna kuna, i za to zadržao proviziju, poduzetnik Gorki Grubišić. No, on je izbjegao uhićenje jer je navodno bio na službenom putu, ali su u Remetincu pritvoreni njegovi suradnici Nenad Krbonja, Neno Saša i Ana-Marija Ilić. Ostali su pušteni da se brane sa slobode.