c S
Dnevne novosti

Šimić: Referendum o prodaji dionica HEP-a ne bi bio najsretnije rješenje

10.01.2017 07:15 ZAGREB, 9. siječnja 2017. (Hina), Predsjednik Kluba zastupnika Mosta u Hrvatskom saboru Miroslav Šimić izjavio je u ponedjeljak novinarima kako nije siguran da bi referendum o prodaji dionica HEP-a bio najsretnije rješenje jer bi o tom pitanju trebala odlučiti Vlada.
Komentirajući istraživanje javnog mnijenja o prodaji dionica HEP-a kako bi se otkupio MOL-ov udio u Ini Šimić je rekao da "s obzirom na iskustva koja smo imali s dosadašnjim privatizacijama u Hrvatskoj, nas u Mostu ne čudi stav građana da ne žele da se modelom prodaje dijela HEP-a kupi INA. Isto nas tako ne čudi činjenica da za spomenuti model građani zagovaraju referendum".Kada je u pitanju mogući referendum, Šimić ističe da u načelu nema ništa protiv referenduma na kojima bi se građane pitalo o različitim temama.

No, kada je u pitanju HEP nije siguran je li referendum najsretnije rješenje jer prije svega tu odgovornost na sebe trebaju preuzeti hrvatska Vlada i pregovarački timovi. "Most je vrlo jasno rekao da smo dio ove Vlade i da želimo zajedno ići u smjeru prema tome da se preuzme Ina, odnosno otkupi dio od mađarskog MOL-a, a s partnerima razgovaramo o mogućim modelima", kazao je Šimić.

Jedan od modela je i prodaja HEP-ovih dionica, no Šimić pritom nije htio ići u detalje međusobnih dogovora u Vladi.Radi se o vrlo složenim operacijama i nije dobro zbog procesa koji će uslijediti da se ti detalji komuniciraju, kaže Šimić dodajući da su energetski stručnjaci puno pozvaniji da komuniciraju o tim detaljima. Također je ocijenio kako je ustavna zaštita, kao jedna od ideja koja se trenutno razmatra, dobar način zaštite za tvrtke koje su od strateškog interesa za Hrvatsku.