c S
Dnevne novosti

Mesić: ulaskom u NATO RH ispunila jedan od dva strateška vanjskopolitička cilja

01.04.2009 16:25 ZAGREB, 1. travnja 2009., Republika Hrvatska imala je dva strateška vanjskopolitička cilja: ulaz u EU i NATO, a danas, ulaskom u Sjevernoatlantski savez ostvaren je prvi od tih dvaju ciljeva, rekao je u srijedu, povodom ulaska Hrvatske u NATO, hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.
"Republika Hrvatska je imala dva strateška vanjskopolitička cilja: ulaz u EU i NATO. Danas je ostvaren prvi od tih dvaju ciljeva, postajemo punopravna članica NATO saveza i time smo ostvarili sigurnost za našu zemlju", istaknuo je Mesić. "Međutim, NATO savez nije samo vojni savez već i savez koji štiti demokratske vrijednosti pa ulazak u taj Savez potvrđuje kako je Hrvatska usvojila i brani visoke demokratske standarde", nastavio je hrvatski predsjednik. "Ulaskom u NATO Hrvatska ulazi u krug gospodarski razvijenih zemalja s kojima će moći razvijati gospodarske odnose intenzivnije nego do sada što će se sigurno odraziti i na naše gospodarstvo", zaključio je hrvatski predsjednik, te čestitao i Albaniji koja je u srijedu, zajedno s Hrvatskom, postala nova članica NATO-a.

Hrvatska je u srijedu, polaganjem hrvatskoga ratifikacijskog dokumenta u State Departmentu, postala punopravnom članicom NATO saveza. Dokument je u ime Hrvatske predala veleposlanica RH u SAD Kolinda Grabar Kitarović. Hrvatski sabor ratificirao je Washingtonski ugovor 25. ožujka i poslao ga, na poziv glavnog tajnika NATO-a, u Washington.