c S
Dnevne novosti

Sabor: 71 zakon čeka usklađenje sa stečevinom Unije

11.01.2017 07:40 SABOR I ZASTAVE

ZAGREB, 10. siječnja 2017. (Hina), Hrvatski sabor, koji idući tjedan počinje redovno zasjedanje, ove bi godine trebao donijeti 71 zakon kojim će Hrvatska preuzeti novu pravnu stečevinu Europske unije, među njima je i Zakon o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda, predviđa to Plan usklađivanja hrvatskog zakonodavstva s pravnom stečevinom Unije za 2017., koji je izradila Vlada i poslala ga Saboru na donošenje.

Moguće je da se Plan nađe pred zastupnicima već prvih tjedana rada, kaže Dražen Bošnjaković, predsjednik Odbora za zakonodavstvo koji će se se tim aktom baviti prije nego se nađe na plenarnoj saborskoj sjednici.Vlada je 'zacrtala' i dinamiku usklađivanja. Više od polovice zakona, njih 39, uskladilo bi se u prvom kvartalu: zakon o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda, izmjene zakona o strateškim investicijskim projektima, o održivom gospodarenju otpadom, o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika, samo su neki s tog popisa.

Činjenicu da se tako velik broj zakona planira uskladiti u samo tri mjeseca, dobro upućeni tumače njihovom vjerojatnom pripremljenošću. Podsjećaju, naime, da su neki od zakona koje treba uskladiti bili i u Planu usklađivanja za prošlu godinu, ali nisu došli na dnevni red, jer je Sabor lani vrlo kratko zasjedao, nakon višemjesečnih 'natezanja' sam se raspustio prije ljeta, a jesenas je biran novi saziv.

Vladin je plan da se do ljeta, dakle u drugom kvartalu, uskladi još 16 zakona, pa bi se tako 'išlo' na izmjene zakona o vodama, o financiranju vodnog gospodarstva, o vodi za ljudsku potrošnju. Jesenski dio zasjedanja donio bi blaži tempo, u trećem kvartalu uskladilo bi se devet, a u četvrtom 'samo' sedam zakona.Hrvatska je za pristupnih pregovora sa Unijom ispunila sve svoje obveze, pa i uskladila zakonodavstvo, no zbog činjenice da se pravna stečevina Unije kontinuirano razvija, nužno je taj razvoj pratiti i usklađivati nacionalne propise.

Plan usklađivanja za ovu godinu predviđa donošenje 71 zakona kojima se preuzima nova pravna stečevina Unije, gdje Hrvatska slijedom aktivnog praćenja razvoja pravne stečevine, mijenja svoje zakonodavstvo paralelno s drugim državama članicama Unije. Donošenjem tog dokumenta, Hrvatska potvrđuje učinkovito funkcioniranje u uvjetima punopravnog članstva, kao i promicanje nacionalnih interesa kroz sudjelovanje u kreiranju zajedničkih politika Europske unije, obrazlaže Vlada.