c S
Dnevne novosti

Sabor: podržane izmjene Zakona o lijekovima

01.04.2009 17:25 ZAGREB, 1. travanj 2009., Saborski zastupnici su poslijepodne, u sklopu usklađivanja hrvatskog s europskim zakonodavstvom, podržali izmjene Zakona o lijekovima vezano uz stavljanje u promet generičkih lijekova
Prijepore je izazvala rasprava Željka Jovanovića (Klub SDP-a) koji je prozvao resorno ministarstvo rekavši da zdravstvo nije solidarno, te da lijekovi nisu jednako dostupni svim pacijentima. "Tko je taj tko će se igrati Boga i određivati koji su to ljudi koji će dobiti određeni lijek?", upitao je Jovanović, navodeći kao primjer lijek za rak bubrega (Sutent) gdje je, kaže, HZZO rekao da taj lijek može dobiti 30 pacijenata, a prema tvrdnjama udruga pacijenata, trebalo bi ga dobiti najmanje njih 200.

Odgovorio mu je državni tajnik Ante Zvonimir Golem rekavši kako se Boga nitko neće igrati, već se, kaže, radi o tome da sam razvoj bolesti određuje koji lijek će koji pacijent dobiti.

Jovanović smatra da hrvatsko zdravstvo nije solidarno, sveobuhvatno i ne omogućava svima jednaku dostupnost zdravstvene zaštite, a razlog je, kaže, harač u obliku participacije i plaćanja lijeka u ljekarni, te reforma koja se provodi "na kaubojski način". Istaknuvši kako SDP podržava izmjene Zakona o lijekovima, Jovanović je naglasio kako se u njemu govori o patentnoj zaštiti izvornog lijeka, a u tom kontekstu izdvojio je primjer Plive koja je, kaže, sa šest tisuća zaposlenih spala na dvije tisuće. Pliva je "veronskim poučkom" postala ogledan primjer kako "nesposoban menadžment na čelu sa Željkom Čovićem, a uz pomoć premijera, može upropastiti uspješnu kompaniju".

U Veroni je premijer, rekao je Jovanović, zajedno s Čovićem i uz asistenciju Miomira Žužula, odlučio Barru prodati Plivu. Iz HDZ-a mu je uzvratila Božica Šolić rekavši da je Pliva prodana za vrijeme koalicijske Vlade (Ivice Račana), te da su tada izgubljena sva upravljačka prava.

Izmjenama zakona predlažu se izmjene rokova zaštite referentnog lijeka, vezano uz postupak odobrenja za stavljanje u promet istovrsnog (generičkog lijeka). Po sadašnjem Zakonu generički se lijek u promet može pustiti šest godina nakon originalnog, no, po novome to se razdoblje produljuje na deset godina, a ako se u međuvremenu utvrdi nova indikacija istog lijeka dodaje se još jedna godina.

Uvodi se i zabrana oglašavanja homeopatskih proizvoda koji se upisuju u očevidnik homeopatskih proizvoda Agencije za lijekove i medicinske proizvode.

Zastupnici su prethodno kratko raspravili konačni prijedlogu zakona o izmjenama Zakona o kulturnim vijećima koji se usklađuje sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi i Zakonom o audiovizualnim djelatnostima.