c S
Dnevne novosti

Glavni tajnik VE izrazio zabrinutost najavljenim zakonskim restrikcijama za azilante

12.01.2017 07:15 LJUBLJANA, 11. siječnja 2017. (Hina), Glavni tajnik Vijeća Europe Thorbjorn Jagland izrazio je, u pismu slovenskom premijeru Miri Ceraru, zabrinutost prijedlogom izmjena zakona o strancima prema kojemu bi policija, u slučaju velikog izbjegličkog vala, već na granici mogla odbijati migrante koji u zemlji žele zatražiti azil, objavili su u srijedu slovenski mediji.
Prijedlog o tako zaoštrenim uvjetima za ulazak stranaca izaziva niz pitanja u vezi s europskom konvencijom o ljudskim pravima, naveo je u pismu Jagland. Sličnu suzdržanost oko prijedloga što ga je Cararova vlada uputila u parlament prošlog tjedna već je izrazila organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International, pozvavši zastupnike u slovenskom parlamentu da ga odbiju.

Zakonske izmjene već su se našle u parlamentarnom postupku, ali po navodima slovenskih medija, za prijedlog izmjena još nije osigurana potrebna dvotrećinska većina. Uz ostalo, neizvjesno je i hoće li za prijedlog glasovati svi zastupnici stranke premijera Mire Cerara pa je moguće da će zakonski prijedlog u proceduri doživjeti izmjene, javljaju slovenski mediji. Slovenija je kao članica Schengenskog područja više puta naglasila da, u slučaju nove izbjegličke krize kakva je bila ona u jesen 2015. i proljeće 2016. godine, zbog promijenjenih okolnosti više neće dopuštati tzv. humanitarne prolaze ilegalnih migranata te da će oštro braniti Schengensku granicu.

Mediji navode kako je zakonska izmjena kojom su zaoštreni uvjeti za traženje azila usmjereni i na odvraćanje migranata unaprijed, prije nego što bi do krize moglo doći, te da zbog toga i dalje ostaje odluka da se ne miču žičane ograde s granice prema Hrvatskoj iako, prema navodima policije, na području ilegalnih migracija nema većih znakova masovnih dolazaka, a stanje je gotovo nepromijenjeno od zatvaranja balkanske migrantske rute u proljeće 2016. O tome svjedoči i ovotjedna odluka vlade da se zatvori tranzitni migrantski centar u Dobovi, koji je sve donedavno bio u pripravnosti za slučaj novog migrantskog vala.