c S
Dnevne novosti

Sve svjetske novinske agencije zabilježile ulazak Hrvatske i Albanije u NATO

01.04.2009 18:45 ZAGREB, 1. travnja 2009., Sve svjetske novinske agencije zabilježile su u srijedu ulazak Hrvatske i Albanije u punopravno članstvo NATO-a, a američka novinska agencija AP ocjenjuje da se radi o povijesnom širenju na nepostojano područje zapadnog Balkana na kojem je Savez prije deset godina bio uključen u sukob.
Albanija, jedna od najsiromašnijih balkanskih zemalja, puna je ponosa, javlja britanska agencija Reuters, dok u Hrvatskoj nije bilo nikakve euforije. Zgrade albanske vlade i parlamenta okićene su zastavama članica NATO-a, a predviđeno je i održavanje koncerata kako bi se obilježio taj događaj. Reuters prenosi da je na najvišoj zgradi u Tirani divovski sat otkucavao minute do ulaska Albanije u NATO. Svake večeri sa zgrade premijera Salija Berishe na zgradu u kojoj je nekoć bio ured komunističkog diktatora Envera Hodže projicirali su se svijetleći simboli NATO-a.

U Hrvatskoj nije bilo takve euforije i pridruživanje NATO-u gotovo da se uzimalo zdravo za gotovo, a pravom nagradom i dalje se smatra članstvo u Europskoj uniji, navodi Reuters. I talijanska novinska agencija ANSA ukazuje na različite reakcije albanske i hrvatske javnosti na ulazak dviju zemalja u NATO i konstatira da dok se u Albaniji slavi na trgovima hrvatska javnost nije osobito ushićena tom viješću.

Reuters prenosi analitičara Zorana Kusovca koji ocjenjuje da širenje ima mali učinak na nove članice unatoč tome što predstavlja sigurnosni štit za regiju koja još trpi posljedice etničkih ratova. On smatra da ni Hrvatska ni Albanija nemaju geostratešku važnost za NATO.

Agencije prenose riječi glasnogovornika NATO-a Jamesa Appathuraia da je "ovo vrlo dobrodošla vijest". "Albanija i Hrvatska teško su radile kako bi ispunile standarde Saveza u pogledu demokracije i reformi u svojim oružanim snagama", kaže Appathurai i ističe da su dvije zemlje "prevladale teško razdoblje u svojoj povijesti i počele pridonositi regionalnoj stabilnosti i međunarodnoj sigurnosti". "Sada će uživati koristi od kolektivne sigurnosti koju pruža Savez, ali će također imati i odgovornost koju zahtjeva kolektivna sigurnost", istaknuo je.

Za razliku od prijašnjeg širenja NATO-a na istok, koje je razbjesnilo Rusiju, Moskva se nije protivila ulasku Albanije i Hrvatske u članstvo Saveza, navodi AP.

Francuska novinska agencija AFP konstatira da je Hrvatska, nakon Slovenije, druga država bivše Jugoslavije koja je ušla u Savez. I francuska agencija i BBC u svojim izvještajima ističu da je slovenska blokada gotovo do posljednjeg trenutka ugrožavala hrvatski pristup NATO Savezu.