c S
Dnevne novosti

Odbor za pravosuđe opet bez kandidata za članove DSV-a i DOV-a

20.01.2017 07:45 PRAVDA

ZAGREB, 19. siječnja 2017. (Hina), Saborski Odbor za pravosuđe ni u četvrtak nije predložio kandidate za članove Državnog sudbenog vijeća (DSV) i Državnoodvjetničkog vijeća (DOV) iz reda zastupnika, a ta je točka skinuta s dnevnog reda na prijedog Marije Jelkovac (HDZ), potpredsjednice Odbora.

"Nisu ispunjeni uvjeti za kompletno imenovanje", kratko je objasnila Jelkovac. Predsjednik Odbora Arsen Bauk (SDP) 'prevodi' kako to znači da se vladajući još nisu dogovorili o imenima. Ni tri mjeseca nakon konstituiranja Hrvatskog sabora vladajući se ne mogu dogovoriti tko će od zastupnika biti u DSV-u i DOV-u, tvrdi Bauk. 

Sabor u ta dva vijeća imenuje po dva zastupnika, iz oporbe i vlasti. Oporba u DSV predlaže Orsata Miljenića, a u DOV Peđu Grbina, doznaje se od Grbina.Ni na sjednici u prosincu, Odbor nije uspio predložiti kandidate za DSV i DOV.

Odbor je prihvatio Izvješće o stanju u zatvorskom sustavu za 2015. te prijedlog udruge Roda da na tematskoj sjednici raspravi o problemima majki s djecom u zatvorima. Prije tematske sjednice, članovi Odbora posjetiti će kaznionicu u Požegi, jedinu u kojoj kazne odslužuju žene.