c S
Dnevne novosti

HUBOL traži da DORH istraži smjenu ravnateljice varaždinske bolnice

30.01.2017 07:33 ZAGREB, 28. siječnja 2017. (Hina), Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) zatražila je od Državnog odvjetništva (DORH) da istraži postupke smjene ravnateljice varaždinske bolnice tvrdeći da nije poštivan zakon u zdravstvenom sustavu.
 "Najnoviji slučaj ignoriranja zakona Republike Hrvatske zbiva se u Općoj bolnici Varaždin u kojoj politika smjenjuje ravnateljicu koju je postavila, nakon što je dotična poštivala važeće podzakonske akte Republike Hrvatske. Ovaj slučaj ne bi posebno pobudio našu pozornost jer se politički kadrovira unazad 70-ak godina, ali plijeni pozornost jer Upravno vijeće Opće bolnice Varaždin donosi odluke izvan svojih zakonskih ovlasti", navodi u subotu HUBOL u otvorenom pismu DORH-u.

Pojašnjava da i Ministarstvo zdravstva, koje je limitirano aktivno djelovati u slučaju nepoštivanja zakona, kaže da su člankom 62. Zakona o zdravstvenoj zaštiti propisani uvjeti za razrješenje ravnatelja i prije isteka vremena na koje je imenovan, upravno vijeće ga može razriješiti i prije isteka mandata iz razloga propisanih stavkom 2. iz toga članka Zakona u roku od 30 dana od dana saznanja za neki od razloga za razrješenje.

Ako Upravno vijeće ne razriješi ravnatelja u navedenom roku, tada rješenje o razrješenju donosi isključivo ministar zdravstva, ističe HUBOL. U otvorenom pismu podsjeća da su poznati stavovi HUBOL-a kako bi svi članovi upravnog vijeća morali imati završen preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij zdravstvenog, ekonomskog ili pravnog usmjerenja, te najmanje pet godina radnog iskustva u zdravstvenom sustavu ili s pravnim subjektima u direktno ili indirektno uključenih u zdravstveni sustav. Kandidati za člana upravnog vijeća moraju podnijeti dokaz o poznavanju Zakona o radu, Zakona o zdravstvenoj zaštiti, Ustavu RH te potvrdu o nekažnjavanju ne stariju od tri mjeseca.

Isti uvjeti moraju vrijediti i za ravnatelje zdravstvenih ustanova, dodaje se u priopćenju.Nulta stopa tolerancije na korupciju i kršenju zakona u zdravstvuHUBOL upozorava da slučajevi o kojima su učestalo govorili do sada nisu istraženi te ističe svoj stav o nultoj stopi tolerancije na korupciju i kršenju zakona u zdravstvu. "Unatoč tome što niti jedan od javno dobro poznatih, a zakonski u najmanju ruku, problematičnih slučajeva o kojima smo učestalo progovarali do sada nije temeljito istražen, dužni smo javno istupiti štiteći interes kako naših članova bolničkih liječnika tako i onih zbog kojih postoji zdravstveni sustav, a to su naši pacijenti", poručio je HUBOLu otvorenom pismu koje je potpisala predsjednica Ada Barić Grgurević.

Udruga je u otvorenom pismu DORH-u navela i neke primjere u kojima, kako smatraju, represivni aparat najvjerojatnije nije stigao adekvatno reagirati. "Poslovanje HZZO-a bez pozitivnog mišljenja državne revizije, nabavka ECMO aparata, sumnjive nabave medicinske opreme, javna nabava, sanacija kojom su dugovi u zdravstvu multiplicirani samo su neki od primjera u kojima represivni aparat najvjerojatnije nije stigao adekvatno reagirati.

Osobna poznanstva i kontakti, lobiranja koja obezvrjeđuju demokratske procedure uz nepoštivanje važećih zakonskih i podzakonskih propisa razumljivim čine sve veću demografsku devastaciju Republike Hrvatske", navodu HUBOL u pismu DORH-u.Podsjećajući kako su od ranije poznati njihovi stavovi o nultoj stopi tolerancije na korupciju i kršenju zakona u zdravstvu, pozivaju DORH da istraži poslovanje i odluke koje je donijelo Upravno vijeće Opće bolnice Varaždin.

Upravno vijeće OB Varaždin u petak je razriješilo dosadašnju ravnateljicu Sanju Zember, kojoj se na teret stavlja da nije predložila s važećim zakonima usklađen novi Statut bolnice niti provela odluke tog vijeća te da je selektivnim obavijestima u javnosti stvarala pogrešnu sliku o bolnici.  

Zember je odbacila sve optužbe i ustvrdila kako one nisu razlog za njezino razrješenje, ocijenivši svoje razrješenje kao politički motivirano.Iz Hrvatske liječničke komore (HLK) u petak su izrazili zgroženost te nezakonitom ocijenili odluku Upravnog vijeća bolnice o smjeni ravnateljice, pozivajući se na tumačenje resornog ministarstva da ravnateljicu, zbog isteka zakonskog roka u kojemu ju je moglo smijeniti vijeće, može smijeniti samo ministar.

Varaždinski župan Predrag Štromar (HNS) smijenio je 17. siječnja člana Upravnog vijeća varaždinske bolnice Damira Habijana (HDZ) koji je glasovao protiv odluke tog vijeća da se ravnateljici Zember da rok od osam dana za očitovanje o ocjenama za koje većina u tom vijeću smatra da mogu biti razlog za njezino razrješenje. Habijan ističe kako je ključno da je Stručno vijeće podržalo ravnateljicu te daUpravno vijeće više nije bilo nadležno za smjenu nego da je  za taj slučaj sad nadležan ministar zdravstva.