c S
Dnevne novosti

Hrvatski predsjednik vodi izaslanstvo na summitu NATO-a

02.04.2009 18:45 ZAGREB, 2. travnja 2009., Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić vodit će hrvatsko izaslanstvo u četvrtak i petak na sastanku na vrhu Sjevernoatlantskog saveza u Njemačkoj i Francuskoj, na kojem Savez slavi 60. obljetnicu osnutka, a Hrvatska prvi put sudjeluje kao punopravna članica, priopćeno je u četvrtak iz predsjednikova ureda.
U izaslanstvu će, osim predsjednika države, biti predsjednik hrvatske vlade Ivo Sanader, potpredsjednica vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor, ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković, ministar obrane Branko Vukelić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general zbora Josip Lucić, državna tajnica za politička pitanja u MVPEI-ju Bianca Matković i savjetnica predsjednika države za obranu Višnja Tafra.

Prvi dan summita hrvatski će predsjednik, zajedno s 28 čelnika zemalja članica, nazočiti programu kojemu su domaćini Angela Merkel, njemačka kancelarka, i Nicolas Sarkozy, francuski predsjednik. Predsjednik će se taj dan obratiti čelnicima država članica Saveza.

Drugi dan predsjednici Mesić i Sanader, uz čelnike država članica NATO-a, prijeći će mostom Passarelle des deux Rives u Kehlu u Njemačkoj, odakle će ih njemačka kancelarka simbolično otpratiti na francusku stranu na kojoj će ih dočekati francuski predsjednik Sarkozy. Predsjednik države i premijer poslije će sudjelovati na radnom dijelu sastanka Sjevernoatlantskog vijeća.