c S
Dnevne novosti

Varga poziva na donošenje Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda

06.02.2017 07:40 ZABRANJENO

ZAGREB, 3. veljače 2017. (Hina), Saborski zastupnik SDP-a Siniša Varga podsjetio je u petak na Međunarodni dan borbe protiv malignih bolesti te je pozvao na konačno donošenje Zakona o ograničavanju zlouporabe duhanskih proizvoda zbog čije bismo odgode mogli biti kažnjeni.

"Prevencija je jedan od glavnih oblika i unutar prevencije i promocije zdravlja imamo segment koji se označava kao jedan od najefikasnijih je ograničavanje dostupnosti onih sredstava koji su povezani s nastankom malignih oboljenja. Jedan od njih su duhanski proizvodi i oni su, sad je već potpuno dokazano, direktno povezani s nastankom malignih bolesti unutar populacije koja umre od malignih bolesti koji je drugi uzrok smrti u RH" rekao je Varga nakon stanke koju je po toj temi zatražio u Saboru.

Europski parlament je, podsjetio je, donio direktivu koja propisuje da 65 posto ambalaže duhanskih proizvoda zauzimaju slike i upozorenja o štetnosti duhana, a koju su zemlje članice bile obvezne uskladiti sa svojim zakonodavstvom do 20. svibnja 2016. godine.

"Na žalost, zbog političkih okolnosti u RH je došlo do odgode, nije bilo parlamenta za donošenje tog zakona i došlo je do prelijevanja i donošenja tog zakona u 2016. godini. Međutim, mi smo jedan od rijetkih zemalja u EU koji još uvijek nije donijela taj zakon i zbog toga je Europska komisija 8. prosinca ponovno dala i posebno upozorenje da usklađivanje sa direktivom i dala je rok do 8. veljače 2017. godine", rekao je Varga. Podsjetio je da to istječe za četiri dana, no Vlada nikako da taj dokument uputi u saborsku proceduru.

"Pozivam Vladu da što prije donese izmjenu i dopunu zakona, da se ozbiljno sve ovo shvati", apelirao je Varga.Zastupnik HDZ-a Ivan Ćelić upozorio je pak nakon stanke kako su u Hrvatskoj ozbiljno narušena ljudska prava osoba s autizmom.

"Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom je izvještavala o lošem položaju osoba s autizmom koje su najnezaštićenija skupina i najzapuštenija skupina osoba s invaliditetom. Argumentirano je ukazivala na ponašanje države na lošu organizaciju institucionalne skrbi", rekao je Ćelić.

Centar za autizam, ističe, u tretmanu ima 350 osoba u kojima 280 zaposlenika a nije zaposlio ni socijalno integrirao ni jedno usobu. Godišnje se 38 milijuna kuna troši na centar za autizam, a kakvi su to rezultati", pitao je.