c S
Dnevne novosti

Projekti osječkoga Sveučilišta uz novčanu pomoć iz EU fondova

06.02.2017 07:20 OSIJEK, 03. veljače 2017. (Hina), Osječko Sveučilište uz pomoć sredstava iz EU fondova planira završiti nekoliko već započetih projekata, među njima i preseljenje Ekonomskog fakulteta iz središta Osijeka na novu lokaciju u sveučilišnom kampusu, rečeno je u petak na sastanku ministrice regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijele Žalac s čelnicima osječkog Sveučilišta i tog fakulteta.

Nakon sastanka, ministrica Žalac izjavila je kako se razgovaralo o još boljem korištenju sredstava iz EU fondova, podsjetivši kako Ministarstvo već pomaže realizaciju nekih sveučilišnih projekata, poput izgradnje kampusa i studentskog doma. Dodala je kako je u suradnji s Ministarstvom znanosti otvoren natječaj za znanstvene centre izvrsnosti, koji trebaju pridonijeti razvoju gospodarstva te svoja istraživanja primijeniti u gospodarskim djelatnostima, prije svega u poljoprivredi, prehrambenoj i drvnoj industriji.

"Bitno je da se priča o regionalnom razvoju podigne na jednu višu znanstvenu razinu, a ovo Sveučilište i Ekonomski fakultet imaju poslijediplomski studij koji se odnosi na upravljanje projektnim ciklusom, gdje možemo jačati kadrove koji će biti sposobni povlačiti sredstva EU fondova na kvalitetniji način", kazala je ministrica Žalac. 

Rektor osječkoga Sveučilišta Željko Turkalj kazao je kako se u kampusu trenutno realizira nekoliko projekata koji su oko 50 posto dovršeni, a da su od ministrice dobili informacije kako postoje objektivne mogućnosti da se iznađu sredstva iz EU fondova za njihov dovršetak u dogledno vrijeme. 

Izvijestio je kako je sveučilišni Senat nedavno Ekonomskom fakultetu dodijelio zemljište za izgradnju nove zgrade u kampusu, te odobrio uređivanje prostora koje Fakultet trenutno koristi do useljenja u nove prostore u Gundulićevoj ulici. 

Dekan Ekonomskog fakulteta Vladimir Cini kazao je kako je riječ o strateškom i dugoročnom projektu preseljenja na novu lokaciju, a jedna od mogućnosti financiranja izgradnje trebali bi biti i EU fondovi. Projekt preseljenja na novu lokaciju, čija se vrijednost trenutno procjenjuje na desetak, a možda i više milijuna eura, realizirat će se u duljem vremenskom razdoblju, a do tog trenutka preurediti ćemo prostorije u Gundulićevoj ulici, kako bi povećali kvalitetu postojećih uvjeta rada i studiranja na Fakultetu, poručio je Cini.