c S
Dnevne novosti

Svjedoci u "Indeksu": na Prometni se upisivalo i po nalogu prodekana

03.04.2009 15:25 ZAGREB, 3. travnja 2009., U nastavku suđenja u slučaju "Indeks" danas su svjedočile djelatnice studentske referade zagrebačkog Prometnog fakulteta koje su ispričale da su studente upisivale temeljem naloga bivšeg prodekana, prvooptuženog Dragana Badanjka.
Djelatnicima referade nije poznato jesu li studenti, koji su studij u ljetnom roku 2008. upisali temeljem tih naloga, razredbeni ispit položili na nekom od srodnih tehničkih fakulteta.

Jedna od djelatnica u referadi, koja je na to radno mjesto došla 1998., rekla je na zagrebačkom Županijskom sudu da je, osim upisivanja studenata na temelju rang liste, i od ranije postojala praksa upisivanja temeljem naloga nadređenih.

Obrana prvooptuženog smatra da su ti nalozi bili dio redovne procedure u skladu sa zapisnicima o upisu. Tajnik Prometnog fakulteta Vladimir Stipetić rekao je da se nisu mogle upisati osobe koje nisu položile ispit na njihovom ili nekom srodnom fakultetu.

Dekan Prometnog fakulteta Ivan Dadić, koji je na tu dužnost izabran nakon izbijanja afere "Indeks" u listopadu 2008., rekao je da ne zna ništa o razredbenim ispitima. No, dodao je da se neslužbeno moglo doznati da su bivši dekan i prodekan temeljem diskrecijske ocijene davali nalog za upisivanje studenata.

Asistenti koji su sudjelovali u provedbi razredbenih ispita posvjedočili su da pritom nisu primjetili nepravilnosti. U predmetu "Indeks" tereti se 16 osoba, profesora, posrednika i studenata s Prometnog fakulteta za primanje i davanje mita, nezakonito posredovanje ili poticanje na ta kaznena djela. Suđenje se nastavlja 17. travnja.