c S
Dnevne novosti

Dalić: vrijeme je za analizu prednosti i nedostataka pristupanja u eurozonu

06.02.2017 07:27 ZAGREB, 4. veljače 2017. (Hina), Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić u subotu je ocijenila kako je pravo vrijeme da Hrvatska počne analizirati i definirati konkretne prednosti i nedostatke pristupanja u eurozonu.
"Nalazimo se u razdoblju u kojem razmišljanja idu u smjeru pristupanja u eurozonu, ne samo zbog toga što je to jedna od obaveza koje smo preuzeli našim pretpristupnim ugovorom, već i zbog gospodarskog okruženja i gospodarskih trendova, ali i porasta općeg osjećaja nesigurnosti u globalnim odnosima.

Ocjenjujemo da je pravo vrijeme da Hrvatska počne analizirati, razmišljati i definirati konkretne prednosti i nedostatke pristupanja u eurozonu", istaknula je Dalić u emisiji Intervju tjedna Hrvatskog radija, odgovarajući na pitanje o preporuci Gospodarskog vijeća predsjednice Republike o toleriranju umjerene deprecijacije kune u odnosu na euro za 2 posto godišnje kroz 5 godina, iznesene na ovotjednoj sjednici vijeća kojoj je i ministrica prisustvovala. 

"Što se tiče tečaja, on je rezultat masivnosti kretanja deviznih sredstava, mi smo jedna mala, otvorena ekonomija i s rastom gospodarstva i rastom turizma veličina tih tijekova se na kraju naravno povećava. Vrlo značajno za istaknuti je da sa smanjivanjem deficita, smanjivanjem potreba države za novim zaduživanjem, država ustvari puno manje nego što je to prije bio slučaj pridonosi masivnosti tih deviznih tokova, odnosno pridonosi pritiscima na aprecijaciju tečaja.

Ostalo su realna ekonomska kretanja, a Hrvatska narodna banka je konkretno u prosincu intervenirala s gotovo 800 milijuna eura nastojeći ublažiti aprecijacijske pritiske", rekla je ministrica Dalić. Naglasila je da je politika Vlade stabilnost i predvidljivost svih elemenata ekonomskog sustava, pa u tome smislu i "jedna predvidljivost i stabilnost tečaja ima svoj značajan doprinos".

Na pitanje je li istinita glasina da je ona sljedeća guvernerka Hrvatske narodne banke (HNB), Dalić je kazala kako "ima raznih glasina, a kako ova nije došla do nje", pritom naglasivši kako su kvaliteta i nezavisnost institucija važan faktor stabilnosti ukupnoga ekonomskog sustava. "Nezavisnost HNB-a i njezina puna sposobnost da obavlja svoju zadaću koja joj je dana ustavom i zakonom također je bitan zalog stabilnosti našeg gospodarstva i njegovog budućeg rasta i razvoja", istaknula je. 

Dalić je ustvrdila kako smatra "vrlo realnim" da Hrvatska u srpnju izađe iz Postupka prekomjernog deficita, kazavši kako su ispunjeni kriteriji postavljeni u okviru procedure, a odnose se na fiskalnu politiku i proračun."Kada će se i hoće li se završiti procedura prekomjernog deficita ovisi o preporuci Europske komisije te odluci Europskog vijeća u srpnju.

Ja svakako očekujem da su takva preporuka i odluka vrlo realne zbog toga jer smo, ono što je najvažnije za proceduru prekomjernog deficita, a to su proračun i fiskalna politika, u suštini ispunili kriterije koji su nam se postavili u okviru procedure", rekla je Dalić.

O krizi u Agrokoru o kojoj pišu mediji te na pitanje treba li država spašavati kompaniju ako ona to zatraži, Dalić je rekla kako se u ovom i drugim pitanjima "ne treba i nije se dobro rukovoditi spekulacijama". "Agrokor je neosporno naša najveća kompanija, i u smislu broja zaposlenih i u nekim drugim pokazateljima. Mi u Vladi očekujemo da svaka kompanija koja posluje u Hrvatskoj čini to na način da se najbolje prilagođava tržišnim uvjetima i svim ograničenjima s kojima se suočava, pa to očekujem i od Agrokora.

Spekulacije u poslovnom svijetu, u svijetu koji je iznimno osjetljiv na informacije, nisu dobre, a treba se držati realnih činjenica i brojki", rekla je Dalić.