c S
Dnevne novosti

Mesić: Hrvatska članstvo u NATO-u neće koristiti u otvorenim pitanjima sa susjedima

06.04.2009 11:45 BEOGRAD, 6. travnja 2009., Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izjavio je, u intervjuu za beogradski list "Večernje novosti" od ponedjeljka, da će ulazak Hrvatske u NATO pridonijeti sigurnosti u regiji te da se Hrvatska svojim članstvom neće koristiti u rješavanju otvorenih pitanja sa susjedima.
"Hrvatska je pristupila ovom vojno-političkom savezu kako bi ojačala svoju sigurnost, ali i pridonijela miru i stabilnosti drugih, naročito zemalja jugoistočne Europe. Mi nećemo svoje članstvo koristiti u rješavanju neriješenih pitanja koja imamo sa susjedima", naglasio je Mesić. "Hrvatska je tim činom ispunila jedan od svojih najvažnijih strateških ciljeva. To znači da nam se otvara široko tržište i da nam se pruža višestruka korist. Sada ćemo, kao zemlja pod kišobranom NATO-a, moći dobiti više kapitala i otvoriti više novih radnih mjesta", rekao je hrvatski predsjednik beogradskom listu.

Mesić je dodao da je Hrvatska tom vojno-političkom savezu pristupila kako bi ojačala svoju sigurnost te pridonijela miru i stabilnosti drugih zemalja, napose zemalja u jugoistočnoj Europi. "To je motiv za sve zemlje bivše Jugoslavije - da se isplati i nagrađuje ostvarivanje postavljenih standarda i ispunjavanje uvjeta. Ako je to mogla Hrvatska, onda to mogu i sve druge zemlje u regiji", istaknuo je Mesić.

Upitan je li Hrvatska razmišljala o tome da bi sada možda povukla tužbu protiv Srbije, hrvatski predsjednik kazao je da se o tome vode rasprave u kojima sudjeluju obje strane, ali da se ne zna što će biti odlučeno. "U tim razgovorima sudjeluju obje strane i sad se razmjenjuju izaslanstva na svim razinama, pa ćemo vidjeti što će biti na kraju. Odnosi sa Srbijom su vrlo dobri i sve su bolji. Surađujemo u svim sektorima, što je korisno za naše dvije zemlje, ali i za cijelu regiju, i nadam se da ćemo tako nastaviti", rekao je Mesić za "Večernje novosti".

Kako prenosi beogradski list, za razliku od albanskog, prijam u NATO hrvatsko izaslanstvo nije bučno proslavilo, a najsvečaniji trenutak za Zagreb bio je kad je američki predsjednik Barack Obama na samu početku zasjedanja Vijeća NATO-a predao hrvatskome predsjedniku Mesiću presliku Washingtonskog ugovora.